Vågsøy

Plantilla:Infotaula geografia políticaVågsøy

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 61° 55′ 16″ N, 5° 11′ 37″ E / 61.9211°N,5.1936°E / 61.9211; 5.1936
EstatNoruega
Antic comtatSogn og Fjordane Modifica el valor a Wikidata
CapitalMåløy (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Centre administratiuDegnepoll
Població humana
Població6.046 (2016) Modifica el valor a Wikidata (34,22 hab./km²)
Llars2.544 (2018) Modifica el valor a Wikidata
Predom. Ling.Nynorsk
Geografia
Superfície176,69860871918 km² Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Dades històriques
Anterior
Creació1r gener 1964 Modifica el valor a Wikidata
Dissolució31 desembre 2019 Modifica el valor a Wikidata
Següentmunicipi de Kinn i Stad Modifica el valor a Wikidata
Esdeveniment clau
1r gener 1964creació
1r gener 2020canvi de frontera Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari

Lloc webvagsoy.kommune.no Modifica el valor a Wikidata

Vågsøy és un antic municipi situat al antic comtat de Sogn og Fjordane, Noruega. Té 6.046 habitants (2016)[1] i la seva superfície és de 176,66 km². El centre administratiu del municipi és la població de Måløy.

El municipi de Vågsøy és el segon municipi de pesca més gran de Noruega, i és la llar d'una de les plantes de processament de peix modernes de Noruega.

Informació general[modifica]

L'església de Sør Vågsøy.

Nom[modifica]

El municipi porta el nom de l'illa de Vågsøy. La forma en nòrdic antic del nom era Vágsøy. El primer element és el cas genitiu de vágr que significa "badia" i l'últim element és øy que significa "illa".

Escut d'armes[modifica]

L'escut d'armes de Vågsøy és modern. Va ser concedit el 27 de març de 1987. L'escut mostra dos timons, utilitzats a les barques d'un sol home que s'han utilitzat durant molt de temps al poble. Els timons són de plata i el fons és blau.[2]

Geografia[modifica]

Hendanes

Vågsøy es compon de la part continental i les illes de la costa nord i exterior del Nordfjord. El municipi duu el nom de la seva illa més gran, Vågsøy. Altres illes poblades de Vågsøy són Silda, Moldøen, i Husevågøy. El llac de Degnepollvatnet està situat entre les localitats de Degnepoll i Tennebø.

Limita al nord amb municipis de Selje (a Sogn og Fjordane) i Vanylven (a Møre og Romsdal), amb el municipi d'Eid a l'est, amb el municipi de Bremanger al sud, i amb el mar del Nord a l'oest.

Atraccions[modifica]

Måløy[modifica]

Måløy va aconseguir l'estatus de ciutat el 1997. Es troba al llarg de l'estret d'Ulvesundet a l'illa de Vågsøy, i està unit al continent per un pont de 1.224 metres de longitud, una estructura que forma una porta d'entrada per a tot el trànsit de navegació marítima. El transbordador Hurtigruten surt cada dia de la ciutat. La part antiga de la ciutat es troba a l'illa de Moldøen.[3]

Kannestein[modifica]

Kannestein

Durant milers d'anys, les ones del mar han donat forma a una curiosa roca, que està situada al poble d'Oppedal, a uns 10 quilòmetres a l'oest del centre de Måløy. Cada any, molts visitants van a Oppedal per fer una ullada a la pedra.[3]

Fars[modifica]

Far de Kråkenes.

El municipi de Vågsøy té quatre fars. Tres d'ells estan oberts tots els dies i estan disponibles per a períodes curts o llargs.[3]

  • El far de Kråkenes és un far de treball i també una estació meteorològica que recopila informació important. Aquest far, que ofereix una bonica vista de l'oceà, es troba al punt més septentrional de l'illa de Vågsøy i és accessible per carretera.
  • El far de Skongenes és un far automàtic sense accés per carretera. Es tracta a una hora a peu des de Langeneset per senders fàcils. També hi ha vistes cap a Stadlandet. Ytre Nordfjord Turlag dirigeix aquest far i hi ofereix allotjament.
  • El far de Hendanes és un far automàtic situat a la banda oest de l'entrada de Torskanger. Es troba molt a prop de Stadhavet i Klovningen.
  • El far d'Ulvesund està situat al sud de Stadlandet, a uns 10 quilòmetres al nord de Måløy. Va ser construït el 1870, i era administrat fins al 1985 quan va ser automatitzat.

Platges[modifica]

La platja de Refviksanden és una platja de 1,5 quilòmetres (0,93 milles). Refvika és aproximadament a 10 quilòmetres de Måløy.[3]

Referències[modifica]

  1. «Població l'1 de gener de 2016. Tot el país, comtats i municipis» (en anglès). Oficina Central d'Estadístiques de Noruega. [Consulta: 5 gener 2017].
  2. «Heraldry of the world - Outdated file». [Consulta: 11 febrer 2017].
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 «Vågsøy». Arxivat de l'original el 2011-07-24. [Consulta: 11 febrer 2017].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vågsøy