Voluntaris de Protecció Civil Andorra Rugby XV

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: VPC Andorra XV)
Infotaula d'organitzacióVoluntaris de Protecció Civil Andorra Rugby XV
Dades
SobrenomVPC, L'equip tricolor i L'onada blava Modifica el valor a Wikidata
Tipusequip esportiu Modifica el valor a Wikidata
Creació1961
Activitat
Esportrugbi a 15 Modifica el valor a Wikidata
LligaPromotion d’Honneur (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Instal·lació esportiva del clubEstadi NacionalAndorra la Vella . 3.306  Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu

Lloc webvpcandorrarugbyxv.com Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

Voluntaris de Protecció Civil Andorra Rugby XV (principalment conegut com a VPC Andorra XV) és un equip de rugbi que es troba a Andorra la Vella. Actualment, el club andorrà de rugbi juga al Campionat de Catalunya, després de jugar al de França des de l’any 1986. Anteriorment ja havia participat al Campionat de Catalunya.[1]

Història[modifica]

Origen i fundació[modifica]

El rugbi és dels esports més tradicionals a Andorra. El VPC es va fundar l’any 1961, com una secció de rugbi del FC Andorra /Secció de rugbi del Futbol Club Andorra. Un grup d’estudiants que havien practicat rugbi a França i a Espanya, van decidir d’introduir l'esport al país. Després, el grup es va anomenar VPC Andorra XV. L’acrònim VPC significa «Voluntaris de Protecció Civil». La idea original era de rebre ordres per part del cap de bombers i servir al país, si fos necessari, per a col·laborar en diverses tasques de protecció civil: incendis, localitzar gent desapareguda, rescats de muntanya, en col·laboració de servei. (arribada del Tour, visita als coprínceps, etc.) Tot i que, l'estat andorrà disposa d’una estructura efectiva de Protecció Civil, l'equip encara té determinació per cooperar quan sigui necessari. El 30 d'octubre del 1963 és quan es va acordar en la creació d'aquest Cos de Voluntaris de Protecció Civil, sota la supervisió del Consell General.[1][2][3]

Campionat Català i Espanyol (1961-1986)[modifica]

Al principi, el VPC Andorra va participar en la Federació Catalana de Rugbi, seguint la Federació Espanyola de Rugbi. Els primers resultats van ser bons, situant-se entre els millors equips del rugbi espanyol i català. Desafortunadament, en l’any 1971, l'equip va arribar en un acord amb la federació en què el club no podia ascendir categories, ja que no representava a l'estat espanyol. El grup va acceptar de què podien retirar aquesta clàusula en un futur. L'equip andorrà va dominar el Campionat Català de Rugbi, guanyant una sèrie de títols. La Copa Catalunya va permetre al VPC Andorra XV participar en la Copa del Rei de Rugbi d’Espanya, vencent a equips del Campionat Català i del Campionat Espanyol (UE Santboiana, FC Barcelona Rugby, RC Cornellà, etc.). El club andorrà va guanyar la Copa Catalunya l’any 1977, amb resultats satisfactoris, demostrant que el VPC Andorra devia competir en categories altes.

Campionat de França (1986-actualitat)[modifica]

El VPC Andorra perdia esperances de competir en el nivell més alt del sistema del rugbi espanyol. Així que, es va arribar a la decisió de competir a França la temporada 1986-1987 al comitè de Roussillon i en el comitè de Midi-Pyrénées l’any 1993. L'equip va tenir un començament complicat. Van ascendir dos cops de categoria i guanyant dues vegades el Campionat d’Honor de Midi-Pyrénées, ascendir a Fédérale 3.

Equips juvenils i femenins[modifica]

El VPC Andorra XV disposa actualment d’una escola de rugbi. També, l'equip juvenil, filial i femení són els pilars de l'equip andorrà, basat en el futur de l'esport al país.

Palmarès[modifica]

Competició espanyola

Campionat de Catalunya

Campions (4): 1975-76, 1976-77, 1977-78, 1978-79

Subcampions (3): 1974-75, 1979-80, 1980-81

Copa del Rei de Rugbi

Semifinalista: 1965

Copa Catalunya

Campions (1): 1977

Subcampions (1): 1975

Copa Principat

Campions (1): 1972

Copa President

Campions (1): 1984

Competició francesa

Honneur Midi-Pyrénées

Campions (1): 2010-11

Equip actual[modifica]

Jugador Posició Unió
Edisher Jamrulidze Prop Geòrgia
Stefano Tosatti Prop Andorra
Enric Closa Prop Andorra
Eric Risco Prop Andorra
Joan Fite Lock Andorra
Dani Raya Lock Andorra
Toni Carmona Flanker Andorra
Tiago Macedo Flanker Andorra
Sammuel Taul Flanker Tonga
Paul Alieu (c) Flanker Andorra
Pol Uriguen Flanker Andorra
Jonathan Garcia Scrum-half Andorra
Roger Fite Centre Andorra
Josep Mª Simón Centre Espanya
Marc Gisbert Wing Andorra
Kim Jordan Wing Andorra
Marc Abello Fullback Andorra
Julien Ginesta Fullback Andorra

Jugadors destacats[modifica]

Otar Barkalaia - Geòrgia

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Valls, Àlvar. Diccionari enciclopèdic d'Andorra. Andorra la Vella: Fundació Crèdit Andorrà, 2006. ISBN 978-99920-1-629-9. 
  2. Andorra i els seus veïns del nord : 18a Diada Andorrana, XXXVII Universitat Catalana d'Estiu, 20 d'agost del 2005, Prada de Conflent.. [Andorra]: Societat Andorrana de Ciències, 2006. ISBN 99920-1-613-2. 
  3. Fiter i Vilajoana, Ricard. Legislació administrativa andorrana. Andorra: Editorial Casal i Vall, p. 446-447.