Valtellina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaValtellina
Imatge
TipusVall Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaprovíncia de Sondrio (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 46° 10′ N, 9° 52′ E / 46.17°N,9.87°E / 46.17; 9.87
Banyat perAdda Modifica el valor a Wikidata
SerraladaBergamo Alps (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Lloc webprovincia.so.it Modifica el valor a Wikidata
Mapa de la Valtellina
Un paisatge de Valtellina
Església de Tresivio

Valtellina o la Valtelline és una vall dins la Llombardia a Itàlia. Fa frontera amb Suïssa. Actualment és coneguda per les activitats d'esquí, les seves fonts termals i el formatge, especialment el de tipus Bitto, i els seus vins. En segles passats la Valtellina era un pas entre els Alps entre el nord d'Itàlia i Alemanya. Durant la Guerra dels Trenta Anys i d'altres, va ser molt important controlar la Valtellina al Camí dels espanyols entre les possessions italianes i els territoris d'Àustria, a través de Suïssa.[1]

Geografia[modifica]

La comune més important d'aquesta vall és la localitat de Sondrio; d'altres centres importants són Aprica, Morbegno, Tirano, Bormio i Livigno.

Història[modifica]

Durant els segles XVI, XVII i XVIII, la Valtellina va pertànyer a Graubünden o Grisons (la "Lliga Grisa"), la qual era una regió de defensa mútua independent de Suïssa però actualment el cantó suís més a l'est. Graubünden és una zona on es parlen els idiomes alemany, romanx, llombard i italià, i durant el segle xvi quan era governada per Graubünden, aquesta regió es coneixia com a Veltlin, Westtirol i el Welsche Vogteien.

Durant la Guerra dels Trenta Anys, la Valtellina va ser un escenari de lluita intensa de tipus militar i diplomàtic entre França, l'Imperi Habsburg i les autoritats locals.

El febrer de 1623 França, Savoia, i la República de Venècia signaren el Tractat de París de 1623 on els tres signataris acordaren restablir el territori de Valtellina] procurant treure les forces espanyoles que hi estaven estacionades des de la Batalla de la Muntanya Blanca.[cal citació]

El 1797 la Primera República Francesa creà la República Cisalpina al nord d'Itàlia. El 10 d'octubre de 1797, els francesos donaren suport a una revolta de la Valtellina contra el Graubünden (Grisons en francès) i la uniren a la República Cisalpina.

Industrialment aquesta zona és famosa per haver tingut, el 1902, la primera línia de ferrocarril elèctrica. Va ser dissenyada per l'hongarès Kálmán Kandó.

Cultura i idioma[modifica]

En la regió al nord de Morbegno en la Costiera dei Cech viu un grup que descendeix de la invasió dels franc a Itàlia que va tenir lloc al segle viii. En temps antics s'hi parlava romanx i llombard però actualment només es parla llombard i italià.

Panorama de la Valtellina des d'Alpe Piazzola a la comune de Castello dell'Acqua.

Referències[modifica]

  1. Dyer, Thomas Henry. Modern Europe from the Fall of Constantinople to the Establishment of the German Empire, A.D. 1453-1871, (en anglès). Volume 3. London, England: G. Bell & Sons, 1877. 

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Valtellina