Vés al contingut

Verònica alpina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuVerònica alpina
Veronica alpina Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Planta
Tipus de fruitcàpsula Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreLamiales
FamíliaPlantaginaceae
TribuVeroniceae
GènereVeronica
EspècieVeronica alpina Modifica el valor a Wikidata
L., 1753

La verònica alpina[1] (Veronica alpina), és una petita herba del gènere Veronica que actualment s'inclou dins de la família de les plantaginàcies. És una espècie de distribució ártico-alpina que viu naturalment al Canadà, Groenlàndia, Islàndia, les Illes Fèroe i Svalbard, Sibèria i les muntanyes del Pakistan, l'Himàlaia occidental i el Tibet[2]. Al sud d'Europa es refugia al capdamunt de les muntanyes més altes: als Alps, els Pirineus i també (a la península Ibèrica) a Sierra Nevada, la serralada cantàbrica o la sierra de Béjar[3].

Descripció[modifica]

És una petita herba perenne que no arriba a un pam d'alçada, amb tiges en part reptants i al final ascendents que acaben en un raïm dens de 3-12 flors blaves com les de les altres veròniques. Les fulles són oposades, sèssils, ovades o el·líptiques, enteres o molt finament dentades, de vegades lleugerament ciliades.[1]

És una espècie rara,que viu a l'alta muntanya en indrets amb sòl àcids (sobre roques silíciques o llocs calcaris on l'aigua ha eliminat els carbonats). És una espècie típica dels llocs on la neu s'acumula fins tard, ja ben entrat l'estiu. Les espècies de congesteres (com la verònica alpina) són molt menudes i necessiten créixer ràpidament per completar el seu cicle vital en el breu espai de temps que tenen fins que torni a nevar. També és pot trobar en els prats alpins ben innivats.[4]

Vegeu també[modifica]

Verònica afil·la viu en indrets semblants però sobre sòls carbonatats i en roquissars calcaris.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Oriol de Bolòs i Josep Vigo. Flora dels Països Catalans. Barcelona: Ed. Barcino, 1995, p. Vol.III, pàg.457. ISBN 84-7226-657-5 (Vol. III). 
  2. «Veronica alpina» (en anglès). Plants of the World Online. [Consulta: 26 maig 2024].
  3. Mª Montserrat Martínez i José Ángel Sánchez. «19. Veronica L.» (en castellà). Flora Ibérica. [Consulta: 26 maig 2024].
  4. Josep Vigo Bonada. L'Alta muntanya catalana. Flora i Vegetació. Centre Excursionista de Catalunya i Institut d'Estudis Catalans, 2008 (2a edició), pàg.275. ISBN 9788492583249.