Viktòria Amèlina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaViktòria Amèlina

Viktorija Amelina a 2015. Modifica el valor a Wikidata
Nom original(uk) Вікторія Юріївна Амеліна Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1r gener 1986 Modifica el valor a Wikidata
Lviv (Unió Soviètica) Modifica el valor a Wikidata
Mort1r juliol 2023 Modifica el valor a Wikidata (37 anys)
Dniprò (Ucraïna) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortHomicidi Modifica el valor a Wikidata (Atac de Kramatorsk de juny de 2023 Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaCementiri Litxakiv Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Politècnica Nacional de Lviv Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptora, traductora, lletrista, poetessa, novel·lista, assagista, programadora Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Premis

Facebook: amelina.victoria Twitter (X): vamelina Find a Grave: 258144961 Modifica el valor a Wikidata

Viktòria Iuríivna Amèlina, nascuda Xalamai (en ucraïnès: Вікторія Юріївна Амеліна (Шаламай), transliteració internacional: Victoria Amelina (Shalamay); Lviv, 1 de gener de 1986Dniprò, 1 de juliol de 2023) va ser una escriptora i defensora dels drets humans ucraïnesa.

Autora de dues novel·les i d'un llibre infantil va ser finalista del Premi de Literatura de la Unió Europea i guanyadora del Premi literari Joseph Conrad. Va morir el 1r de juliol de 2023 arran de les ferides que va patir arran d'un bombardeig rus a Kramatorsk en el marc de la invasió russa i guerra contra Ucraïna.

Biografia[modifica]

A l'edat de 14 anys va emigrar al Canadà, però tornà aviat a Ucraïna. Obtingué un màster en tecnologies informàtiques per la Universitat Politècnica de Lviv abans de treballar com a programadora i gestora en empreses internacionals d'IT. A partir del novembre de 2015, Viktòria Amèlina va deixar la seva carrera per a dedicar-se a literatura.


L'any 2014, Victòria Amèlina va debutar a la literatura amb la novel·la "La síndrome de novembre, o Homo Compatiens", publicada per l'editorial "Discursus". Fou així guanyadora del premi nacional de lletres Coronació de la Paraula 2014. El pròleg de la novel·la debut va ser escrit per Iuriy Izdryk i l'obra va ser inclosa entre els deu primers de la classificació "Summer Accent-2014".

Va participar posteriorment en esdeveniments i festivals internacionals com el Fòrum d'Editors a Lviv, el Festival Internacional de Narracions "Intermezzo" a Vinnytsia, el festival "Read My World" a Amsterdam, etc.

L'any 2015, l'editorial Vivat va reeditar la novel·la "La síndrome de novembre, o Homo Compatiens" i aquell mateix any, la novel·la va ser nominada al Premi Valery Xevtxuk i va ser preseleccionada per al premi.

El 2016, dos llibres d'Amèlina es van convertir en guanyadors del concurs anunciat pel Zaporizhia Book Talk - Festival Internacional 2016: la novel·la "La síndrome de novembre o Homo Compatiens" a la nominació "Ficció ucraïnesa. Prosa", "Algú, o cor d'aigua" - a la nominació "Literatura infantil".

El 2017, l'editorial Stary Lev va publicar la novel·la "La Casa per la Casa". La novel·la parla de la família d'un pilot soviètic que va aconseguir un apartament al cor de Lviv, on va passar la seva infantesa gran l'escriptor polonès d'origen jueu Stanislav Lem. Lem va descriure aquest apartament i el vell cofre que hi havia a la novel·la autobiogràfica "El castell alt". A la novel·la de Amèlina la més jove de les heroïnes somia amb obrir aquest cofre amb vells secrets guardats.

"La Casa per la Casa" va ser reconeguda com a millor llibre en prosa d'Ucraïna del 2017 al festival Zaporija Knyjkova Toloka.

La novel·la "La Casa per la Casa" va ser inclosa a les llistes curtes dels premis LitAccent de l'Any i del premi UNESCO Ciutat de la Literatura, el premi literari de la Unió Europea.

Victòria Amèlina va viatjar molt per tot el món, des del Tibet fins a Silicon Valley. De tant en tant publicava columnes al diari en línia Zbrutx, NV.

Fou membre del PEN d'Ucraïna.

Des del començament de la invasió russa a Ucraïna, Victòria Amèlina s'ha unit a l'organització no governamental Truth Hounds, que documenta crims de guerra. El setembre de 2022, va ser Victòria Amèlina qui qui va trobar amagat al jardí el diari de l'escriptor ucraïnès Volodymyr Vakulenko, que va ser torturat a la mort pels russos a poble Kapitolivka a prop d'Izyum. Més tard, Amèlina va presentar l'herència de Vakulenko al Litmuseum de Kharkiv. Va passar molt de temps documentant crims de guerra i investigant la guerra.

27 de juny de 2023 va ser greument ferida durant el bombardeig rus de cuitat Kramatorsk. Malgrat tot els esforços de metges va morir de les ferides rebudes al hospital de ciutat Dnipro 1 de juliol de 2023. S'ha quedat orfe el seu fill de 10 anys.

Va ser enterrada a Lviv al cementiri de Lytxakiv.

Obres[modifica]

  • Синдром листопаду, або Homo Compatiens (La Síndrome de novembre o Homo Compatiens) (2014 i 2015)
  • Хтось, Або Водяне Серце (Algú o Cor d'Aigua) (2016)
  • Дім для Дома (La Casa per la Casa) (2017)

Referències[modifica]