Viquipèdia:Diferències entre AdQ i ABo

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Drecera:
VP:DQB

Aquí hi ha orientacions per a determinar si un article és de qualitat o un bon article.

Un bon article és un article satisfactori que té els següents atributs:

 1. Està ben escrit. Té una prosa clara i el disseny segueix les normes d'estil de la Viquipèdia. La introducció és un resum concís del global de l'article.
 2. La informació és precisa i verificable. Recull les fonts d'on ha sortit la informació –les referències– i conté les cites pertinents dins el text (vegeu Citau les fonts).
 3. És prou llarg. Desenvolupa els principals temes relacionats, sense entrar en detalls innecessaris.
 4. És neutral. Representa els diferents punts de vista sense biaix.
 5. És estable. No s'esperen grans modificacions en el dia a dia.
 6. Conté imatges. Conté les imatges apropiades, relacionades amb el contingut de l'article. Si hi ha alguna imatge no lliure se n'ha justificat correctament el seu ús.

Un article de qualitat és un exemple d'un excel·lent article en tot els seus àmbits. Representa un dels millors treballs de la Viquipèdia.

 1. És de qualitat alta i la informació és fidedigna. Té: (a) una prosa agradable de nivell professional; (b) una cobertura comprensiva de tots els fets importants, detalls i context; (c) una exactitud objectiva, amb referències per a poder verificar a partir de fonts fiables; (d) una presentació neutral de tots els punts de vista; i (e) un contingut estable.
 2. Hi ha un seguiment detallat dels estàndards d'estil. Compleix enterament amb el manual d'estil. Té: (a) una introducció que resumeix l'article de manera concisa; (b) una taula de continguts substancial; i (c) unes referències amb el format adequat utilitzant les plantilles normalitzades.
 3. Conté les imatges necessàries. Té unes imatges que compleixen amb les polítiques actuals; en particular, si no són lliures tenen l'ús justificat.
 4. És prou llarg. Es manté concentrat en el tema sense entrar en detalls gaire innecessaris.

Similituds[modifica]

 • Els requisits de neutralitat i estabilitat són idèntics, així com els requisits d'ortografia i correcció lingüística.
 • Se centren en el tema principal sense entrar en detalls innecessaris.
 • Requereixen estabilitat, exactitud verificable i un estatus de copyright d'imatges adequat.
 • No hi ha un requisit de llargada per cap dels criteris. Els articles de qualitat tendeixen a ser llargs, i els articles bons s'adeqüen més fàcilment a un reconeixement d'articles curts excel·lents; de fet, inicialment la idea dels articles bons era premiar els possibles articles de qualitat que fossin massa curts.

Diferències[modifica]

 • Els articles de qualitat han de ser clarament els millors articles de la Viquipèdia; els articles bons són merament satisfactoris, força correctes, però amb un marge encara de millora.
 • Un article bo ha d'estar raonablement ben escrit; un article de qualitat ha de tenir un nivell professional de redacció.
 • Un article bo ha de complir en termes generals amb les directrius d'estil; els articles de qualitat han de complir completament amb totes les normes d'estil.
 • Un article de qualitat exigeix que es contemplin tots els aspectes principals del tema i que estiguin desenvolupats en detall; en el cas dels articles bons només s'exigeix una bona cobertura dels temes principals.
 • Les referències dels articles de qualitat són revisades més a fons, de manera més estricta, comprovant les fonts que siguin objectives i verificables.
 • Els articles bons no cal que estiguin tan ben il·lustrats.