Viquipèdia:La taverna/Polítiques/Arxius/2007/02

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Tertúlia de febrer[modifica]

A la secció de les polítiques de la Taverna hi tenen lloc converses sobre polítiques de la Viquipèdia, normes que ja existeixen, o d'aplicació de llurs criteris. Actualment es mostren les converses del mes d'abril, però si voleu recuperar converses d'un mes anterior, inactives o antigues, busqueu-lo a l'arxiu de les polítiques per a copiar-lo sencer i portar-lo ací, inserint-lo al final amb la vostra nova intervenció.
Mostra la taverna sencera | Amunt | Inicia un nou tema


Icona d'una tassa de cafè Taverna de la Viquipèdia

Arxius de febrer del 2007

Icona d'una nota enganxada en un tauler Novetats
Icona de globus de diàleg Polítiques
Icona d'eines manuals Tecnicismes
Icona d'un paraigua Propostes
Icona d'un globus de diàleg amb un interrogant Ajuda
Icona d'una flor General
Icona d'una càmera fotogràfica Multimèdia

Lletres de cançons i copyright[modifica]

Voldria saber quina és la política de la Viquipèdia quant a les lletres de cançons i el copyright (no n'he trobat res a l'apartat de copyright), ja que m'agradaria fer algun article sobre cançons "de tota la vida", sobretot en anglès, i m'agradaria posar-n'hi la lletra, però no sé si això seria violar algun copyright. Si no és possible la lletra original, és possible incloure-hi la traducció lliure al català o almenys fragments i/o la tornada? Gràcies avançades. --Quico 21:18, 6 febr 2007 (CET)

Diria que es deu aplicar el mateix que per textos en general: no podem publicar el text d'una canso, o traduir-lo, a no ser que sigui de domini public, o de distribucio lliure compatible amb la GFDL. I fins i tot per les que siguin legals, cal considerar si cal publicar-la a la viquipedia: els textos originals segurament son mes adients a wikisource.
El Wikisource en català és el Viquitexts. La plana s:Viquitexts:Drets d'autor podria donar-te algunes respostes, o potser confondre't més. Col·laboreu-hi!. Aleator 23:16, 7 febr 2007 (CET)

Pel que fa a fragments, suposo que deu entrar a l'apartat de fair use. No crec que sigui problema citar un vers d'una canso si es necessari per explicar alguna cosa en un article, pero no crec que sigui bo fer-ho sistematicament o sense necessitat clara.

Jo crec que el millor seria fer l'article si de cas, i ficar la lletra original a Viquitexts.--PauB 20:30, 8 febr 2007 (CET)

Enllaços interns[modifica]

Hola. Estic fent un article i voldria fer una pregunta: ¿els enllaços interns s'han de posar cada vegada que apareix la paraula en qüestió o només la primera vegada? ¿Hi ha alguna política o costum establert sobre això? Gràcies--Comandant Rampas 08:41, 7 febr 2007 (CET)

Hola. No he trobat política sobre això, però és costum (crec) posar-ne l'enllaç el primer cop que apareix la paraula, o potser més vegades si hi ha moltíssim text i es fa difícil de localitzar. Salut! Aleator 23:16, 7 febr 2007 (CET)
Està al llibre d'estil. Només es posa cada la primera vegada que apareix la paraula, excepte dates.--PauB 20:34, 8 febr 2007 (CET)

Moltes gràcies per la vostra ajuda. Salutacions!--Comandant Rampas 09:24, 9 febr 2007 (CET)

Jo faig com diu l'Aleator, i crec que s'hauria de modificar el llibre d'estil en aquest punt.--Pere prlpz 21:19, 13 febr 2007 (CET)

Indexació de mots alemanys amb umlaut[modifica]

Perquè la Viquipèdia ordeni correctament un nom accentuat quan indexi la categoria, cal fer un petit canvi en l'article (Francesc-Marc Álvaro i Vidal perd l'accent Categoria:Escriptors catalans/Alvaro perquè indexi correctament Álvaro entre Alfons el Cast i Joan Amades i Gelat). No sé si s'ha parlat anteriorment quin criteri cal tenir amb els mots alemanys amb umlaut: Georg Böhm es podria indexar com a Categoria:Escriptors alemanys/Bohm (com fa la de.wikipedia) o com a Categoria:Escriptors alemanys/Boehm. Hi ha algun criteri establert per a la Viquipèdia? Gràcies per l'ajuda! Jordi Roqué 18:30, 13 febr 2007 (CET)

Jo ho faria amb l'escriptura directa sense diacrítics de la mateixa manera que ho faríem amb "pingüí", és a dir "Bohm".--SMP​·d​·+ 20:03, 13 febr 2007 (CET)
Jo també ho faria així. A més, així seguim el mateix criteri que en la viquipèdia alemanya.--Pere prlpz 21:15, 13 febr 2007 (CET)

Càrrega d'imatges[modifica]

Com a aplicació de la Viquipèdia:Presa de decisions/2006/Política d'imatges on es va decidir no acceptar més imatges lliures, penjar-les a commons i informar als usuaris com fer-ho, proposo adoptar la solució francesa:

  1. Redireccionar l'enllaç "Carrega" de la caixa d'eines a la pàgina Ajuda:Carregar un arxiu. Aixó és fa amb una funció al Monobook.js
  2. Afegir a Viquipèdia:Trucs la funció que poden afegir al seu monobook els usuaris habituals que desitgin mantenir l'enllaç directe. Es pot veure en francès a fr:Wikipédia:Le Bistro/31 octobre 2006#Import des fichiers.
  3. Obrir un nou apartat a la taverna, "la taverna multimèdia", per recollir les consultes sobre imatges.
  4. Per últim, amb això es podrà refer el formulari de càrrega explicant millor els requisits de les imatges acceptades a la Viqiuipèdia. En SMP ja hi està treballant.

--VRiullop (parlem-ne) 22:37, 13 febr 2007 (CET)

Em sembla perfecte.--Xtv (que dius que què?) 09:20, 14 febr 2007 (CET)
A mi també!--Iradigalesc (discussions · +) 17:02, 14 febr 2007 (CET)
D'acord, però l'enllaç directe a càrrega a la Viquipèdia hauria d'estar també a l'encapçalament d'Ajuda:Carregar un arxiu, com ho està l'enllaç directe a càrrega a commons, si convé amb la nota dient que és per excepcions. És per no complicar massa la vida als usuaris que de tant en tant carreguen una imatge d'ús legítim.--Pere prlpz 19:15, 14 febr 2007 (CET)

Redireccions amb noms incorrectes dels articles[modifica]

Si us plau, recordeu-me si la política és, en general, no fer redireccions amb noms incorrectes dels articles (com ara Bereber) o és fer-les amb els noms incorrectes per tal que ningú dupliqui l'article. Gràcies.--Pere prlpz 20:08, 14 febr 2007 (CET)

La política de redireccions en noms incorrectes està per decidir (Viquipèdia:Presa de decisions/2006/Sobre la política de redireccions).--Iradigalesc (discussions · +) 20:17, 14 febr 2007 (CET)

Sobre carrers[modifica]

Crec que la normativa diu que quan es parla d'un carrer s'ha de dir Carrer de X, contràriament del que es diu en castellà Calle X —amb l'excepció dels adjacents adjectius. Moltes vegades he vist coses com Carrer Aragó en comptes de Carrer d'Aragó. Si aquesta norma és així, no se n'hauria de fer res al respecte?

Gràcies de bestreta. --Josep_Arias_i_López (parlam?) 00:18, 22 febr 2007 (CET)

Avís a la comunitat viquipedista activa[modifica]

Actualment ens trobem en un període en el que s'estan proposant noves polítiques i el canvi d'algunes d'elles. Recentment s'ha aprovat VP:RUL. Actualment tenim en procés de votació VP:SIG, s'acaben de proposar uns nous requisits d'usuaris amb dret a vot i tenim també els criteris de notabilitat que encara no estan del tot clars i la política de redireccions que arrosseguem des de fa tan de temps. A més a més, des del Viquiprojecte de revisió d'imatges s'ha demanat que es canviïn els terminis de la política d'imatges (jo estic treballant en aquest tema i d'aquí ben poc ho proposaré); ja portem força rodat el sistema de VP:EP i potser caldria fer-li alguns retocs i s'han sentit veus d'algun altre canvi. És per això que animo a la comunitat a que participi d'aquests processos. Si voleu estar al dia de les últimes propostes consulteu periòdicament Viquipèdia:Presa de decisions, o bé aneu-vos fixant en el quadret corresponent del portal o en la última "línia sobre blau" dels canvis recents (controlada per la plantilla {{LlistaCurtaPresaDecisions}}) que estan sempre actualitzades. --SMP​·d​·+ 15:25, 22 febr 2007 (CET)

Fixeu-vos, ara en Joanjoc ha obert també Viquipèdia:Presa de decisions/2007/Requisits dels bots. --SMP​·d​·+ 11:46, 25 febr 2007 (CET)
Recordo que demà s'acaben les votacions per modificar els requisits d'usuaris amb dret a vot. La participació és molt baixa i alguns usuaris es poden veure afectats per la decisió.--VRiullop (parlem-ne) 20:26, 10 març 2007 (CET)[respon]

Pàgines orfes[modifica]

Aquests dies s'han posat enllaços que han fet que moltes pàgines orfes deixessin de ser-ho, cosa positiva per la qual cal felicitar els usuaris (o l'usuari) que s'hi està dedicant, perquè molts dels enllaços que s'estan posant són útils. Ara bé, crec que no s'han de posar enllaços a qualsevol preu: per exemple, si l'article sobre un fill d'una població no està enllaçat enlloc, això no és motiu per destacar-lo posant-li un enllaç a l'article de la població amb una secció vegeu també per ell solet, quan molts d'altres fills de la mateixa població més rellevants no estan enllaçats des de l'article de la població ni es posen a la secció vegeu també. En general, crec que només s'ha de posar un enllaç en un article si això beneficia l'article on es posa, i no em sabria greu que alguns articles es quedessin orfes per un temps si encara no hi ha cap article on convingui un enllaç cap a l'article orfe.--Pere prlpz 17:51, 27 febr 2007 (CET)

Jo n'he estat posant uns quants d'enllaços orfes, però a part del de diputat, on vaig enllaçar una diputada (que ja tenia com a enllaços externs el seu bloc i ja comento a l'edició que si fos per mi els trauria tots) no recordo haver fet això que dius, perquè penso exactament el mateix. Ara, si en algun cas potser vaig considerar suficientment interessant per posar-ho a enllaços externs i creus que no és així, ho comentem. I si no anava per mi, doncs val :P--Xtv (que dius que què?) 18:23, 27 febr 2007 (CET)
La veritat és que no recordo exactament en quins articles vaig veure això, i la intenció no és criticar ningú sinó consensuar un criteri. Diria que no eren edicions teves i que en un dels casos un altre usuari va esborrar el link al cap de poc que el posessin.--Pere prlpz 22:02, 27 febr 2007 (CET)
Us deveu referir a la feina que he fet els últims dies, si algun enllaç s'ha de desfer per a mi cap problema, He mirat de no enllaçar a qualsevol preu. A partir d'ara miraré de ser més rigorós, però no entenc que un personatge amb article a la viquipèdia no pot estar enllaçat amb l'esborrany del seu poble, simplement perquè no hi figuren altres de més rellevants. Jordi Coll Costa 14:20, 28 febr 2007 (CET)


Hi ha la dicussió Pàgines orfes que us pot interesar participari. Jordi Coll Costa 22:05, 11 març 2007 (CET)[respon]

Cas Dyvid6[modifica]

L'usuari Dyvid6 ha estat blocat pel període de dues setmanes. Es tracta d'un usuari blocat indefinidament en la Viquipèdia en castellà i amb un bon historial perillós allà. Vegeu [1], [2] i [3] per a les seves accions allí. Els administradors de la viquipèdia en català que n'estàvem al corrent vàrem considerar que l'havíem de deixar actuar aquí mentre no actués de manera vandàlica. La cosa anava acceptablement bé fins que ahir un vàndal anònim amb una curiosa ortografia va aparèixer. A meta els checkusers ens han confirmat ([4], quan s'arxivi suposo que serà a [5]) que l'autor d'aquestes contribucions va ser en Dyvid6 i que a més ha creat un compte anomenat Taichi6. Aquest últim compte, a més, suposa un intent d'usurpació de la identitat de l'usuari Taichi i per això ha estat blocat a perpetuïtat. Avui també de manera anònima ha creat un post en la taverna recordant-nos la FCAB que va ser la organització que va crear per a vandalitzar a wp:es (Frente Cibernético Anti-Bibliotecarios). Estem segurs que aquesta IP és seva ja que aquesta IP ha entrat a l'IRC com a usuari anomenat Dyvid6 i que ens ha assegurat que l'era. Donats els vandalismes greus que va cometre amb la IP confirmada per meta i la resta d'agreujants l'he blocat (comentant-ho a l'IRC) per a dues setmanes amb avís de fer-lo permanent si torna a vandalitzar. --SMP​·d​·+ 20:55, 27 febr 2007 (CET)

Bueno,em sembla que us dec unes quantes explicacions,abans que res demano perdo pels vandalismes,resulta que quan la meva situació a la wp:es es va fer imposible de sostenir vaig abandonar-la indefinidament però aleshores com que estic enganxat a la Wikipedia em vaig registrar aquesta en un intent de fer-me oblidar tant a mi mateix com als altres el meu passat vandàlic i encara que semblava que ho havia aconseguit vaig tindre una petita recaiguda encara que estava confiat que al no haver-hi checkusers no em descobrien,ara que ya se que sou conscients del meu passat vandàlic m’esforçaré per no tindre mes recaigudes,i respecte el FCAB(Frente Cibernetico Anti-Bibliotecarios)es veritat que va ser la organització que vaig crear amb l’objectiu de intentar que se m’unissin a mi en la meva lluita però que finalment va caure en una inactivitat absoluta vaig però insisteixo que a partir d’ara intentaré canviar.Dyvid6.--83.53.244.87 21:23, 27 febr 2007 (CET)
Recolzo la resolució. Junt amb la petició d'excuses hi ha un reconeixement implícit d'actuació amb mala fe. No podem valorar l'actuació de l'usuari en altres viquis, però la col·laboració a la viquipèdia en català es pot considerar com una segona oportunitat desaprofitada. Després d'aquest bloqueig serà la tercera i última.--VRiullop (parlem-ne) 16:31, 28 febr 2007 (CET)

És clar que tindràs dret a una segona oportunitat (o tercera com diu en Vriullop). D'aquí dues setmanes podràs recuperar el compte actiu, ja que la teva actuació vandàlica no va ser prou com per a comportar un bloqueig indefinit. Tot i això i veient que en el poc temps que t'has passat aquí i quan anava bé la cosa no te'n vas poder estar de fer vandalisme jo de tu em plantejaria si realment estàs enganxat a la Viquipèdia com dius o si el que estàs és enganxat a vandalitzar-la. --SMP​·d​·+ 16:58, 28 febr 2007 (CET)

Grups humans[modifica]

A Categoria Discussió:Grups humans de Mèxic hi ha una animada discussió (aquesta vegada constructiva) sobre com s'han de categoritzar els pobles, ètnies, minories, races i similars, altrament anomenats per alguns usuaris grups humans. Donat que és un tema que afecta centenars d'articles, suggereixo als interessats en el tema que hi facin un cop d'ull.--Pere prlpz 21:48, 27 febr 2007 (CET)