Viquipèdia:Na Viqui

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula personatgeNa Viqui
Wikipetan
Wikipe-tan full length.svg
Tipus moe anthropomorphism Tradueix
mascota de Viquipèdia
personatge humà de ficció
Creat per Kasuga (2006)
Context
Present a l'obra la Viquipèdia
Dades
Sexe dona
Família
Germans Commons-tan Tradueix i Quote-tan Tradueix
Altres
Part de Wiki-sisters Tradueix

Na Viqui (nom original en japonès ウィキペたん, Wikipetan) és una personificació de la Viquipèdia i una mascota no oficial. El sufix -tan és un hipocorístic usat com a tractament honorífic informal en japonès, i l'article na és un antic tractament de cortesia en català, usat actualment en registres informals en baleàric.

Encara que s'ha convertit en una mascota i personificació de la Viquipèdia, no disposa d'unanimitat com a símbol en general.

Història[modifica]

La idea i el concepte va aparèixer en un concurs per a una mascota de la Viquipèdia, el 5 de gener de 2006. L'usuari de la Viquipèdia en japonès Kasuga en va fer el disseny i el va presentar al concurs. Encara que no va guanyar, se'n van fer nous dissenys esdevenint popular i sent reconeguda per Jimbo Wales com a mascota comunitària.

Com a representació antropomòrfica es pot assumir que la seva data de naixement és el 15 de gener de 2001, la mateixa data que la Viquipèdia.

Utilització a la Viquipèdia[modifica]

D'esquerra a dreta: Commons-tan, Wikipe-tan i Quote-tan.

Na Viqui ha estat adoptada com a mascota en diversos Viquiprojectes de la Viquipèdia en anglès. Vegeu, per exemple, una caixa d'usuari en:Wikipedia:WikiProject Military history/Outreach/User WPMILHIST 2

El juny del 2007, es va proposar una imatge suggestiva de na Viqui per il·lustrar la versió en anglès de l'article Lolicon. La imatge va ser esborrada a Commons per Jimbo Wales posant en qüestió l'ús d'una mascota comunitària com a "sexualització pedofílica". Actualment, es considera que el seu ús en l'espai enciclopèdic és contrari al principi de no fer treballs inèdits.

El març de 2007, Kasuga va crear les germanes Commons-tan i Quote-tan per als projectes Wikimedia Commons i Viquidites.

Galeria[modifica]

Enllaços externs[modifica]