Viquipèdia:VIII Viquimarató de la Llengua Catalana/Suport tècnic

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Amical Wikimedia logo.svg
VIII Viquimarató de la Llengua Catalana
Del 5 al 12 de novembre de 2021

Coordinació: Amical Wikimedia i Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya

IniciProposta d'articlesEdicions anteriorsSuport tècnicPreguntes freqüentsInscripció


Taller d'edició en línia  canal de youTube de llengua catalana [1] 

Qüestions més importants[modifica]

Creació d'articles nous[modifica]

Hi ha dues condicions per incloure un article a la Viquipèdia: que tingui relleu suficient per formar part d'una enciclopèdia i que se'n pugui documentar la informació aportada.

Rellevància d'un article: explicació sobre els criteris d'admissibilitat d'un article.
Conflicte d'interessos: assaig sobre els límits i les conseqüències d'escriure articles sobre persones o institucions afins.

Ús de les fonts[modifica]

La fiabilitat de la Viquipèdia es basa en la documentació dels continguts que s'hi introdueixen. Per aquest motiu l'ús rigorós de les fonts és imprescindible. Aquestes fonts poden ser publicacions tradicionals o en línia, però l'important és partir de la base que el coneixement que no ha estat recollit prèviament en una publicació tampoc és publicable a la Viquipèdia.

De la mateixa manera, és recomanable treballar sobre continguts que no estiguin directament relacionats amb la persona que els redacta, perquè, en aquest cas, és més fàcil introduir-hi inconscientment continguts coneguts però no documentats o caure en un conflicte d'interessos incompatible amb la neutralitat que cerca la Viquipèdia.

  • Citar bibliografia: com citar les referències correctament
  • Qualitat de la bibliografia: Es consideren fonts fiables llibres, enciclopèdies i revistes especialitzades. No es poden fer servir com a font de referència les xarxes socials (Facebook, Instagram, Twitter, etc.). Per saber-ne més, consulteu quina és la bibliografia apta per a un article.

Carregar imatges[modifica]

Auxiliar de càrrega de Wikimedia Commons. Recordeu que han de ser imatges vostres, lliures (amb llicències CC-BY-SA o Domini Públic) o us les esborraran. Si són d'altri però teniu permís s'ha de tramitar amb temps via Viquipèdia:OTRS.

Si teniu dubtes consulteu als tutors o a qualsevol viquipedista.

Ajuda a l'edició[modifica]

Red Arrow Right.svg Poseu el vostre nom d'usuari/ària a la llista d'articles nous al costat del que aneu a crear.

Recordeu que si creeu un article nou, primer l'heu de treballar a la vostra pàgina de proves.
Introducció a l'edició a la ViquipèdiaUn cop acabat l'article ja el podeu reanomenar i publicar-lo, tot seguint els passos següents:

Com moure un article de la pàgina de proves a l'espai principal de la Viquipèdia

Tutorials[modifica]

Vídeos d'ajuda, al Canal de Ricard Recasens: enllaç.
Podeu trobar més vídeos d'ajuda en aquesta pàgina.

Suport en línia[modifica]

El dia de l'inici de la viquimarató, el divendres 5 a les 17 h hi haurà un taller d'edició en línia per a totes les persones que el necessitin. Es retransmetrà pel canal de Youtube "llengua catalana i després hi quedarà disponible per poder ser consultat de nou.

Tanmateix, i sabent que l'edició es pot fer en qualsevol moment al llarg dels set dies, hem habilitat un canal general on diverses persones voluntàries  atendran els vostres dubtes en aquests horaris.

Demaneu ajuda als tutors[modifica]

Andorra, l'Alguer i Catalunya del Nord Pregunteu aquí
Illes Balears Pregunteu aquí
Catalunya Pregunteu aquí
País Valencià i la Franja d'Aragó Pregunteu aquí

Etiqueta[modifica]

És important fer servir l'etiqueta #ViquiLlengua7x7 perquè és la manera de facilitar el recompte de la feina feta i tenir la seguretat que es localitzen totes les aportacions fetes. S'ha de posar a l'espai «resum d'edició» habilitat al formulari emergent que s'activa un cop es prem el botó «publica els canvis»

Altres[modifica]

Historial d'un article: pàgina d'ajuda per aprendre com navegar entre les diferents versions històriques d'un mateix article.
Llibre d'estil: dubtes sobre quin format ha de tenir un article? Consulta el nostre llibre d'estil per a conèixer tots els detalls. També pots donar una ullada als articles de qualitat per veure com estan fets les entrades escollides com a les de major qualitat de tot el projecte.
Infotaules: apreneu a introduir els requadres que trobeu a la dreta dels articles i que faciliten moltíssim l'accés a la informació. És molt senzill! Vegeu infotaules.