Viquipèdia Discussió:Proposta de distinció d'alta qualitat d'un article/Catedral de Barcelona

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Penso que l'article està molt bé, pero hi ha un detall que potser podria millorar: la introducció, que actualment només consisteix en una frase, podria allargar-se una mica i anar més enllà de simplement definir què és la catedral. Podria resumir per què és famosa o per què destaca aquesta catedral. Un bon exemple podria ser la introducció de es:Catedral de Santa Eulalia de Barcelona.

Altrament, trobo que aquest article està molt a prop de la perfecció. Tan de bo tots els articles de qualitat fossin així. -- Leptictidium (parla mamífera!) 22:25, 24 gen 2008 (CET)

Fet Fet!--MarisaLR (discussió) 23:03, 24 gen 2008 (CET)
Molt bon article, exhaustiu i complet. Un bon model per a altres articles de la viquipèdia. Per cert, he trobat el terme "trasdós", que no sabia que volia dir; al diccionari no apareixia i crec que en català ha de ser "extradós", però no en sóc especialista; ho he canviat. Un altre cop, felicitats.--Peer (discussió) 00:49, 27 gen 2008 (CET)
Realment aquest article es mereix ser considerat com de qualitat.--Kippelboy (discussió) 14:22, 27 gen 2008 (CET)

Com ja s'ha dit l'article es realment molt bo, ara crec que sempre cal en tot article una plantilla inicial. A la viquipèdia en castellà fa poc que li han posat una d'aquestes. No se si a la nostra comptem ja amb plantilles per edificis d'aquesta mena, però sinó, seria bo fer-ho. --Baggio (missatges) 14:57, 27 gen 2008 (CET)

Jo crec que la plantilla inicial no hi aporta gran cosa i que l'article està millor sense.--Pere prlpz (discussió) 19:22, 27 gen 2008 (CET)

Estic d'acord que aquest article ha de ser de qualitat i m'alegro molt que s'hagin aconseguit 13 vots en un parell de dies, però les normes diuen clarament que la votació ha de durar un mínim d'un mes. Si la norma (que acabem d'aprovar) no ens agrada el que hem de fer no és saltar-nos-la sinó tornar-la a canviar.--Pere prlpz (discussió) 19:25, 27 gen 2008 (CET)

jo considero que l'hem de canviar! Amb el ritme que estic veient, la gent ara vota més per la simplificació dels vots!! I aquest ritme es molt bó, y no hauriem de epserar 1 mes! Crec que el que es tardi es tarda... i ja que si en aquest artciels k realment es de qualitat s'ha provat en 2 dies... doncs es perquè s'ho mereix, si tarda un mes ja es per pensar-ho!--KRLS , 21:43, 27 gen 2008 (CET)
Acabem de canviar el sistema d'aprovació per als articles de qualitat i ja el voleu canviar? Això no és seriós, família. I més, quan els qui ho proposen van ser votar a favor de fer la votació mínima d'un mes aqui. Per la meva part me n'alegro que el nou sistema hagi augmentat el nombre de vots, però no cal precipitar-se, i crec que un marge de seguretat ens previndrà de possibles abusos, tot i que aquest no sigui el cas perquè és un article extraordinari. --Panotxa (discussió) 06:41, 28 gen 2008 (CET)
Força d'acord amb en Panotxa. No es pot canviar la norma al cap de dos dies per fer-la més àgil basant-nos en l'experiència d'un únic article. Una altra cosa és que d'aquí a pocs mesos, veient com ha anat l'aplicació de la norma, s'hi puguin fer ajustos com per exemple admetre menys d'un mes però amb un nombre superior de vots. Pot ser una bona oportunitat per incloure-hi, a la vegada, la qualificació de bon article que estan promovent alguns companys a la taverna.--Pere prlpz (discussió) 10:26, 28 gen 2008 (CET)

L'orgue

Enhorabona, un article molt bo, però hi ha un tema què cal solucionar, no l'he tingut en compte a l'hora de votar ja que en el 95 per cent de guies de catedrals d'Espanya (sols hi ha que anar a Portugal o a França i tot canvia), o no es parla d'ells, o simplement es diuen barbaritats.

Segons Albert Blancafort la caixa és l'original i està datada de 153...8

Unes grans portes tancaven la seva caixa (Només en Setmana Santa, no eren per a la pols, crec que val la pena comentar-ho) pintades per Pere Serafí "el Grec" l'any 1560. Aquestes pintures, van ser retirades al 1950 i es conserven al Museu de la Catedral. Desconec si la trompeteria en batalla la va posar Blancafort, o anteriorment un altre orguener la va col·locar, en 1538 encara no existia, i en este cas, normalment les portes quedaven inutilitzades. (Seu Vella de Salamanca, orgue dels japonesos)

Del tipus d'aquest orgue, només n'hi ha quatre a Europa, a Daroca, a Palma de Mallorca i a Perpinyà Què fa tan especials a estos quatre orgues? Curiosament Blancafort a treballat en eixes quatre ciutats. (El millor orgue del món, el més gran, el més sonor, el més antic... El més res. És curiós este tipus de comentaris sempre apareix quan es parla d'orgues fomentats per capellans, orgueners, guies turístics [A Alemanya l'orgueneria té un tractament de FP a Espanya de ciència oculta] i talibans (sic), [bojos [literalment] de l'orgue que no tenen ni idea de música o orgueneria però queden molt eloqüents). Conserva de la seva construcció primitiva, el primer teclat (ho dubte, un orgue de 56 notes en 1538, eixe orquener va de cap a la foguera) i els registres (més, potser la distribució de registres de la cadereta) juntament amb els 16 peus de fusta (açò sí) que fan sonar els tubs més grans.

Ha estat restaurat en diverses ocasions (Si OESA Organería Española Sociedad Anónima i de las JONS [Blancafort dixit]) va ficar mà és impossible pràcticament que quede res original en la cadereta), disposant de 61 registres i quatre teclats, el segon (quart, la disposició normal en orgues de quatre teclats és: 1er Cadireta - 2on Orgue Major - 3er expressiu - 4rt Batalla/Ecos i açò és una normativa internacional per a no fer-li la vida impossible a l'organista que va de pas) és de trompeteria horitzontal, típicament espanyola (Preferisc usar ibèrica i mantindre l'autonomia de Portugal a pesar de Felip II i molts més, els orgues sud-americans, antillans, mexicans, filipins són reconeguts com a espanyols o portuguesos per simpatia [sovint molt poca]) i dos motors per a repartir l'aire.

Val la pena dir que és un orgue de nova planta de Blancafort de 1994. Afegir una foto.

A casa no tinc documentació sobre orgues catalans però puc trucar a l'organista (laic) de la catedral per a demanar-li informació de l'orgue, M'ho dius val?. Preferisc que sigues tu qui modifique estes dades, t'ho mereixes, de veritat. De nou enhorabona i una abraçada.--Rafa (discussió) 09:32, 7 feb 2008 (CET)