Vés al contingut

Viquiprojecte:Actualització de processos/processos/falten referències

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Falten referències
Viquiprojecte:Actualització de processos Fase actual:  Proposta 
Darrera modificació: 26-01-2022 00:22 (Xavier Dengra)

Justificació[modifica]

La base de la credibilitat de la VP és la seva verificabilitat. És la pedra angular que permet a qualsevol lector confirmar que allò que s'ha escrit no s'ho ha inventat o generat com a treball de recerca propi l'editor que ho va escriure, sinó que hi ha unes font on consultar i, fins i tot aprofundir en el tema més enllà del que l'article explica.

No obstant, sempre són motiu de debat les etiquetes que indiquen que "falten referències" o "fonts fiables", quan tot i haver no són vàlides.

Alguns qüestionaments recurrents són:

  • Ubicació: al capdamunt de l'article, en una llista de "a millorar", a la discussió, ... ?.
  • Contundència del missatge: "falten referències" no és sinònim de contingut incorrecte. Afecta a tot el contingut o és millor reclamar amb un avís inline la manca de referències al text específic ?.
  • etc.

El debat té encreuaments amb les fonts a utilitzar com a referència i amb l'admissibilitat de l'article si no compta amb referències. Tots dos temes tenen apartats específics i no formen part de l'abast d'aquest.

  • Si ha de servir per verificar la informació, podria valer qualsevol format, per exemple, un mapa?. Per descriure on és una ciutat o amb qui té frontera amb un país, no ens cal un text escrit. Es pot descriure el que mostra una pintura només amb la seva imatge ? (NO parlem de fer una valoració o anàlisi artístic).
  • Està clarament acceptat que les referències han de ser de fonts fiables, un punt que té una norma d'estil específica (VP:FF). Però sovint s'associa a la manca de referències. En aquest cas, que tindrà un debat dedicat, el que està en discussió és la vigència dels criteris d'allò que són "fonts fiables" actualment vs les que és van definir originalment. També alguns editors defensen l'ús de fonts primàries quan provenen d'una autoritat de certificació i/o que no surt beneficiada en aportar la informació, per exemple, saber qui ha guanyat un premi, des de la web de l'entitat que els atorga.

Per últim, el tema FR sovint es barreja amb els criteris d'admissibilitat, ja que per poder validar els criteris d'admissibilitat ens calen unes referències. Sovint, unes males referències porten a considerar l'objecte de l'article (habitualment persones o organitzacions) com no admissible i els esforços del seu creador s'orienten a demostrar "quan important és la persona", sense comptar amb cap prova. És a dir, "amb referències", podria ser que fos "admissible".

Proposta[modifica]

Aquest debat s'hauria de limitar a resoldre el concepte "Falten referències": Quan aplicar-ho?, com mostrar-ho?, que s'admet com a referència? etc.

Evitant debatre barrejadament amb els criteris de Fonts Fiables i sobre "admissibilitat!, que han de tenir capítol propi.


Antecedents[modifica]

Els temes més recents:

Més material la Categoria:Converses sobre FR