Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Esborrament d’articles nous sense cap referència

7
Yuanga (discussiócontribucions)

Perdoneu pel títol, una mica clickbait. A dia d'avui encara es publiquen articles nous sense cap referència. Ja sè que és un tema debatut moltes vegades però sempre acaben marxant per les branques. Què en podriem fer?

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Jo ho tinc prou clar: tothom pot editar la Viquipèdia i començar articles lliurement (en anglès ja passen per un procés d'aprovació), però cal un mínim dels mínims. Crear una nova plantilla «nou sense referències» si es veu que algú n’ha creat un sense plantilles de referències ni tan sols una bibliografia no formatada. Si passats 7 dies no en té cap, un bot el marca per a supressió ràpida. Però per això caldria canviar totes les polítiques sobre criteri d'esborrament, propostes d'esborrament, etc.

Després de 21 anys i veient les campanyes ingents que fem per posar referències i els articles acumulats sense bibliografia, es fa necessari que si es creen noves entrades —siguin esborranys o parrafades massives— citin ja els primers dies com a mínim una (1!) font externa i fiable.

Dragonfly137 (discussiócontribucions)

M'agrada la idea de posar una plantilla per aquells articles sense referències, així es dóna prou marge a aquells que són nous i potser triguen un temps a posar-les, o simplement perquè qui el vulgui editar i vulgui cercar referències, ho faci sense haver de tornar a escriure el text. Llavors, com dius, en cas de que no es posin referències al cap d'un temps, com a proposta d'esborrament i llestos.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Crec que aquest tema ja s'havia perfilat en la línia que explica en Xavier amb una fórmula més detallada del @Paucabot.

No fa falta tornar a la roda del hàmster. Cal descriure detalladament, veure totes les peces normatives afectades, engegar una o més preses de decisió, discutir-les, votar-les, canviar les directrius afectades, construir allò que calgui, difondre-les i....aplicar-les.

En resum, tot allò que més mandra ens fa de fer.


Entono el mea culpa per no haver fet evolucionar Viquiprojecte:Actualització de processos, que ens ha d'ajudar a anar enquadrant les diferents iniciatives nascudes d'inquietuds que van sorgint. La meva idea -ja veig que difícil de realitzar- era obrir una fitxa per tema, per evitar tenir debats transversal que són un poti-poti impossible de culminar en propostes clares i que s'acaben abandonant com ha passat en aquest. També suggeriria ordenar-les i debatre-las una darrera l'altra i no totes alhora, que s'ha demostrat que incrementen l'apassionament i redueixen l'objectivitat.

Bé, si mireu les pàgines que fins ara he preparat, us fareu una idea. Seria de gran utilitat mirar d'anar fent créixer el material ubicant els debats cadascun en una fitxa com les que hi ha d'exemple.

Per exemple, l'esquema de la proposta d'en Pau és el primer de la llista feta fins ara: Viquiprojecte:Actualització de processos/Processos.

Què us sembla?, ens hi posem?

Amortres (discussiócontribucions)

Per mi, si. En la mesura del possible he ajudat amb la identificació de debats recurrents, però ja va sent hora d'atacar-los.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bona feina @Amadalvarez! Afegit aquest tema a Viquiprojecte:Actualització de processos/processos/falten referències, per bé (o malament) que se solapa amb Viquiprojecte:Actualització de processos/Processos/Proposta d'esborrat de pàgines o la usuarificació (i precisament el que dic no ho fa més amable en aquest punt).

M'apunto de crear la part de propostes d'usuarificacions, que ho vam estar debatent fa molt temps amb força consens. Però jo crec que restringir (=eliminar) articles que no citen absolutament cap font transcorreguts pocs dies no és incompatible amb afavorir als novells o fomentar algunes usuarificacions. Intento donar-li unes voltes al tema (al viquiprojecte en qüestió).

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Gràcies, @Xavier Dengra. El reconeixement s'ha de fer extensiu al "novell" @Robertgarrigos que es va engrescar a la Viquitrobada i ha fet una bona part de la feina.

Sobre el que deies de solapar-se: és inevitable que uns temes estiguin interconnectats amb altres i, durant el procés de debat s'esmentin com a suports de la solució o com afectats per la solució. Però pensant en que l'objecte d'aquest viquiprojecte és mapificar les temàtiques qüestionades i preparar el material per abordar una presa de decisió que arribi el màxim de treballada possible, hauríem de tenir entre 15-20 processos troncals connectables/relacionables entre ells però que no generin confusió al lector. Vull dir, si en aquestes discussions cal barrejar coses per entendre'ns de que parlem, cap problema; però el resultat al que arribem, ha de ser finalista en un concepte "votable", no en una macedònia indestriable. De fet, era l'esperit de les actuals normes i directrius, que crec que cal sanejar però no caldrà capgirar.

Sobre el punt de donar-li voltes a usuarificació/novells, etc. Perfecte. Però no ho escriguis aquí, estrena millor els nous espais (o crea de nous) del Viquiprojecte.

Salut !

Resposta a «Esborrament d’articles nous sense cap referència»