Viquiprojecte:Miró/Fets

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Education icon white.svg
Viquiprojecte Miró
Fundació Joan Miró
Amb el suport de
Amical Wikimedia logo.svg
Coordinació: Àlex Hinojo i Esther Solé (Amical Wikimedia), Anna Noëlle (Fundació Joan Miró)


La col·laboració entre la Fundació Joan Miró i Amical Viquipèdia va iniciar-se el 2011. Aquí podeu veure els projectes que ja hem dut a terme:

2011: Joan Miró i l'escala de l'evasió[modifica]

  • Joan Miró i l'escala de l'evasió: Arran de l'exposició Joan Miró. L'escala de l'evasió que es va dur a termen entre l'octubre de 2011 i el març de 2013, es va dur a terme un projecte de col·laboració entre la Fundació Joan Miró de Barcelona i Amical Viquipèdia: Es van enganxar codis QR al costat d'algunes de les peces més destacades de l'exposició, que enllaçaven a articles de la Viquipèdia. Aquests codis, creats mitjançant la web QRpedia, identifiquen l'idioma configurat del telèfon amb el que es fa la consulta i presenten l'article en l'idioma corresponent de la Viquipèdia.

2011: Viquimarató Setembre 2011[modifica]

  • Viquimarató Setembre 2011: La viquimarató d'edicions es va fer el 14 de setembre de 2011 a la Biblioteca de la Fundació (de 10:30 a 14:00 aprox). En anglès s'anomenen edit-a-thons. Va consistir en ampliar els articles sobre Joan Miró relacionats amb el Viquiprojecte amb els millors materials i la millor documentació possible.

2013 : 35 anys Espai 10 / Espai13: La Viquimarató més llarga del món[modifica]

La Viquimarató 35 hores Espai 10-Espai 13 fou una activitat organitzada per Amical Wikimedia i la Fundació Joan Miró amb el suport de diverses universitats catalanes, amb l'objectiu de documentar els artistes que han passat durant els 35 anys de vida de l'Espai 13. Aquesta trobada va incloure diverses activitats relacionades, un petit curs d'edició wiki per a usuaris novells i una Viquimarató de 35 hores, la més llarga mai feta al món.

2013: Auditoria Joan Miró[modifica]

Els nous investigadors analitzen el comportament de les comunitats en línia per veure què pensa el món sobre el concepte X o Z. És per això que la Fundació Joan Miró va encarregar un informe complet sobre com Joan Miró és vist a la Viquipèdia. L'informe, fet per Kippelboy i ESM, està en obert i es pot consultar en el següent enllaç:

2013 i 2014: Viquipedista resident: Operació GLAM[modifica]

Durant la tardor de 2013 la Fundació va comptar amb una viquipedista resident, l'ESM, qui va dur a terme la Operació GLAM. Amb uns objectius molt clars:

  • Difondre les dades obtingudes de l’auditoria realitzada durant l’estiu de l'any 2013 i presentar el projecte a nivell internacional.
  • Posar a l’abast de la societat coneixements de qualitat sobre la figura i l’obra de Joan Miró —generats a la mateixa Fundació Joan Miró— servint-se de la Viquipèdia i els seus projectes germans.
  • Millorar la presència i la qualitat dels continguts mironians a la Viquipèdia en idiomes on s'ha observat un elevat interès per la figura i l'obra de Joan Miró i la informació disponible és força millorable, com el rus o el japonès.
  • Promoure l’edició voluntària de la Viquipèdia entre els conservadors i altres treballadors de la Fundació.

2014: QRpedia Espai 13[modifica]

Amb motiu de l'exposició número 250 de l'Espai 13 es va fer una exposició commemorativa sobre la història de l'espai. A més del seu caràcter commemoratiu, aquesta exposició és també el punt culminant d'un viquiprojecte que va arrencar l'abril de 2013 amb la celebració de la viquimarató més llarga de la història de la viquipèdia a nivell mundial. Entre altres, aquesta marató es va dur a terme amb la intenció que tots els artistes presents en aquesta exposició també siguin presents a la Viquipèdia. D'aquesta manera -tal com es va fer l'any 2011 a l'exposició Joan Miró. L'escala de l'evasió- s'ha pogut emprar la tecnologia de la QRpedia per tal que els visitants que vulguin saber més sobre els artistes presents a l'exposició puguin accedir a l'article corresponent de la Viquipèdia a través dels seus telèfons mòbils. Aquí hi ha el llistat d'articles creats en, català castellà, anglès i francès.

Catàleg cedit

A més a més, en Manuel Segade va cedir els textos del catàleg. Fet que ha permès actualitzar més de 200 articles amb informació de qualitat: Vegeu la llista aquí, de seguiment de la feina feta. A més s'ha fet una profunda ampliació de l'article Espai 13

2014: Joan Miró Global Challenge[modifica]

El 10 de maig de 2014, viquipedistes d'arreu del món van unir esforços durant 10 hores amb un objectiu: aconseguir que 10 articles clau sobre Joan Miró i la seva obra estiguessin disponibles en 10 idiomes diferents. I ho van aconseguir. Podeu llegir tots els detalls aquí. L'acte fou un èxit, i n'hem aplegat els resultats següents:

2015 : Miró essencial[modifica]

2016 Àlbum Miró[modifica]

2017: Rellançament[modifica]

  • Rellançament del projecte