Vladímir de Bulgària

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaVladímir de Bulgària

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(bg) Владимир Расате Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementc. 850 Modifica el valor a Wikidata
Primer Imperi Búlgar Modifica el valor a Wikidata
MortDesprés de 893 Modifica el valor a Wikidata (1173/1174 anys)
Primer Imperi Búlgar Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósobirà Modifica el valor a Wikidata
Activitat(Floruit: 889–893 Modifica el valor a Wikidata)
Família
ParesBorís I de Bulgària Modifica el valor a Wikidata  i Maria de Bulgària Modifica el valor a Wikidata
GermansSimeó I el Gran, Anna de Bulgaria, Eupràxia de Bulgària, Jacob de Bulgària i Gabriel de Bulgària Modifica el valor a Wikidata

Vladímir de Bulgària (segle ix), també conegut per Vladímir-Rasate pel seu nom previ al seu bateig cristià, fou rei de Bulgària de 889 a 893.

Vladímir era el fill gran de Borís I de Bulgària i fou convertit al cristianisme el 865, quan el seu pare va decidir adoptar aquesta religió com a oficial a l'Imperi Búlgar.

El rei Boris va decidir retirar-se a la vida monàstica el 889 i va dipositar la corona en mans del seu hereu Vladímir. Aquest no tenia la popularitat del seu pare i tampoc no compartia amb gaire entusiasme el procés de cristianització. El 892 va decidir signar una aliança amb Arnulf de Caríntia, rei de la França Oriental, en contra de la Gran Moràvia. Aquesta aliança implicava enfrontar-se a Constantinoble i allunyar-se de la política marcada pel seu pare.

El clergat cristià va ésser considerat com a agent a favor dels romans d'Orient i Vladímir va prendre la determinació de reinstaurar l'antic paganisme al país, perseguir els cristians i destruir els temples. Aquesta acció va acabar la paciència del seu pare que, el 893, va retornar del seu retir espiritual, va prendre el poder i va ordenar que Vladímir fos detingut i encegat. Boris va cedir el tron al seu fill tercer Simeó I, d'educació cristiana, i se'n va tornar al monestir.