Warakshe

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Warakshe (Waraḫše) fou un regne a la regió d'Elam, a l'oest, sotmès a Sargon I d'Accad cap al 2325 aC. La seva localització exacta no ha pogut ser determinada.

Una inscripció atribuïda a Lugal-Ane-Mundu d'Adab (reproduïda en còpies posteriors) esmenta el territori com una de les províncies del seu imperi entre els noms d'Elam i de Gutium; la inscripció recorda que Adab va enfrontar al seu governador (ensi), Migir-Enlil, que dirigia una coalició de 13 caps rebels contra el rei.

Marashi o Warakshe es va rebel·lar contra el successor de Sargon, el seu fill Rimush, cap al 2281 aC, sota la direcció del rei Sidgau, auxiliat pel rei d'Awan (també revoltat) Lukhkhishshan. La rebel·lió fou sufocada. Per la mateixa època s'esmenta el regne de Parahsum, que podria ser el nom accadi de Warakhshe o Warakshe

El 2260 aC, durant la successió de Naramsin, Marhashi es va tornar a revoltar sense èxit, aliat a Hishep-ratep d'Awan

Cap al 2075 aC se l'esmenta com a Markhaxi (o Marhashi, Marhaši, Mar-ḫa-šiKI, Marhasi, Parhasi, Barhasi) i era aliat del rei Xulgi d'Ur que va donar a la seva filla Nialimmidashu en matrimoni al rei Libanukshabash de Marhashi emn el seu 26è any, com a part d'una aliança que estava construint, però això no devia tenir continuïtat doncs el successor de Xulgi, Amar-Sin, va fer una campanya contra el nou rei de Marhashi Arwilukpi.

Bibliografia[modifica]

  • Potts, D. T., Total prestation in Marhashi-Ur relations, Iranica Antiqua 37 (2002).
  • Olmstead, A. T., The Babylonian Empire, The American Journal of Semitic Languages and Literatures (1919), p. 72.
  • Michael Witzel, Substrate Languages in Old Indo-Aryan; 1.9. The Southern Indus language: Meluhhan, EJVS 5 (1999)[1] Arxivat 2008-01-09 a Wayback Machine..
  • Bertrand Lafont, The Toponym Ligriki, Cuneiform Digital Library Bulletin (2002)[2]