Westmorland

Plantilla:Infotaula geografia políticaWestmorland
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 54° 30′ 00″ N, 2° 35′ 00″ O / 54.5°N,2.5833333333333°O / 54.5; -2.5833333333333
EstatRegne Unit
PaísAnglaterra Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població87.661 (2011) Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Limita amb
SegüentCúmbria Modifica el valor a Wikidata

Westmorland (pronunciat segons l'AFI /ˈwɛstmərlənd/) és actualment una regió administrativa del Regne Unit i fou un dels 39 comtats històrics d'Anglaterra, antigament anomenada Westmoreland (en els textos més antics també escrit: Westmerland o Westmereland).

Creació[modifica]

En l'època que es va escriure el Domesday Book (1086), algunes parts del que seria Westmorland eren considerades part de Yorkshire o bé formaven part del Regne de Strathclyde. Els normands van conquerir al voltant de l'any 1092 l'àrea del que és actualment Cúmbria. Va ser durant el regnat de Guillem II d'Anglaterra, el qual va crear les baronies de Kendal i Westmorland.Originàriament eren dues jurisdiccions controlades per sheriffs diferents, però el 1226 es van unir per formar un sol comtat.[1] Anteriorment al 1226 la baronia de Kendal depenia del comtat de Lancaster (Earldom of Lancaster) mentre que la baronia de Westmoreland depenia de Carlisle.

Localització i geografia[modifica]

Les fronteres del comtat històric eren: Cumberland al nord, el Comtat de Durham i el Comtat de Yorkshire a l'est, i Lancashire al sud i a l'oest. Estava subdividit en tres regions geogràfiques:

  • Windermere, amb el llac homònim, que formava part de la frontera occidental;
  • Furness, els arenals al nord, tocant a Lancashire; i
  • Ullswater, que era la zona fronterera amb Cumberland, amb el gran llac homònim.

El punt més elevat del Westmorland és Helvellyn a 950 m. Segons el cens del 1831, el comtat abastava una àrea de 485.990 acres (1.966,7 km²).[2]

Appleby fou la històrica capital de la regió, fins que amb una llei del 1835 (Municipal Corporations Act 1835), va compartir oficines administratives amb Kendal.

Baronies[modifica]

Encara que era un sol comtat, en l'àmbit administratiu es va conservar la divisió en baronies, a diferència d'altres llocs d'Anglaterra on la divisió administrativa bàsica era el hundred. Cadascuna de les dues baronies estava formada per una altra divisió menor, el ward.

Baronia de Westmorland
nom municipis
East ward[3] Appleby, Brough, Kirkby Stephen, Orton, Tebay
West ward[4] Askham, Bampton, Barton, Patterdale, Shap, Yanwath
Baronia de Kendal
nom municipis
Kendal ward[5] Ambleside, Burton-in-Kendal, Grasmere, Grayrigg, Kentmere, Kendal, Windermere
Lonsdale ward[6] Kirkby Lonsdale

En l'actualitat[modifica]

El 1889, es va crear el consell de Westmorland, que assumia les funcions de l'abolida assemblea Quarter Sessions. El tribunal de justícia del comtat estava a Kendal.

Amb la llei del 1894 (Local Government Act 1894) al comtat es van diferenciar entre districtes urbans i districtes rurals, que eren aquests:

  • 5 Districtes urbans: Ambleside, Bowness on Windermere, Grasmere, Kirkby Lonsdale, Windermere.
  • 3 Districtes rurals: West Ward, East Westmorland, South Westmorland

El 1905 es va reestructurar el comtat i Windermere va absorbir el territori veïnal de Bowness UD. Una altr llei del 1935 va fer el darrer canvi i va reduir el nombre de districtes del comtat:

  • Es va formar un nou districte urbà, anomenat Lakes, per la fusió d'Ambleside i Grasmere UD més les parròquies adjacents de West Ward i South Westmorland.
  • East Westmorland RD, la major part del West Ward RD i Shap UD es van fusionar per formar el nou districte rural anomenat North Westmorland.
  • South Westmorland RD va absorbir Kirkby Lonsdale UD, i al mateix temps va perdre una part dels llacs.[1]

Malgrat el nom que tenen, la major part dels districtes urbans de Westmorland (com Lakes, Grasmere, Shap), són de caràcter rural.

Segons el cens del 1971, Westmorland era el segon comtat administratiu menys poblat d'Anglaterra, el primer Rutland, amb la següent distribució:

Districte Habitants
Appleby 1.944
Kendal 21.602
Lakes Urban District 5.815
Windermere 8.065
North Westmorland Rural District 14.778
South Westmorland Rural District 20.633

El 1974, una llei (Local Government Act 1972) va abolir el consell del comtat: l'antiga àrea juntament amb Cumberland, parts de Lancashire i Yorkshire van passar a formar el nou comtat de Cúmbria, administrat per un nou consell, el Cumbria County Council.

Escut d'armes[modifica]

El 1926 es va crear l'escut d'armes identificador del comtat de Westmorland. Conté dues barres horitzontals vermelles, procedents de l'escut dels Lancaster, barons de Kendal; per damunt hi ha un arbre daurat, procedent del segell d'Appleby, en representació de la baronia de Westmorland. En la part superior de l'escut hi ha un cap d'ovella, en representació de la raça local, anomenada Herdwick. Al davant de l'ovella hi ha una eina típica per manipular llana, que també formava part de la insígnia de la ciutat de Kendal.[7]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 F.A. Youngs, Guide to the Local Administrative units of England, volum II, Northern England, Londres, 1991
  2. A vision of Britain through time: Westmorland
  3. GB Historical GIS, University of Portsmouth, the East Wd through time
  4. GB Historical GIS, University of Portsmouth, the West Wd through time
  5. GB Historical GIS, University of Portsmouth, Kendal Wd through time
  6. GB Historical GIS, University of Portsmouth, Lonsdale Wd through time
  7. W.C. Scott-Giles, Civic Heraldry of England and Wales, 2a edició, Londres, 1953