Emperador Wu de Han

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Wudi)
Infotaula de personaEmperador Wu de Han

Modifica el valor a Wikidata
Nom de temple世宗 Modifica el valor a Wikidata
Nom pòstum孝武皇帝 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(zh-hant) 劉徹 Modifica el valor a Wikidata
7 juny 156 aC Modifica el valor a Wikidata
Chang'an Modifica el valor a Wikidata
Mort29 març 87 aC Modifica el valor a Wikidata (68 anys)
Chang'an Modifica el valor a Wikidata
Príncep hereu
150 aC – 9 març 141 aC
Emperador de la Xina Han Occidental
9 març 141 aC – 29 març 87 aC
← Emperador Jing de HanEmperador Zhao de Han → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópoeta Modifica el valor a Wikidata
Període
  • Jiànyuán (建元) 140–135 aEC
  • Yuánguāng (元光) 134–129 aEC
  • Yuánshuò (元朔) 128–123 aEC
  • Yuánshòu (元狩) 122–117 aEC
  • Yuándĭng (元鼎) 116–111 aEC
  • Yuánfēng (元封) 110–105 aEC
  • Tàichū (太初) 104–101 aEC
  • Tiānhàn (天漢) 100–97 aEC
  • Tàishĭ (太始) 96–93 aEC
  • Zhēnghé (征和) 92–89 aEC
  • Hòuyuán (後元) 88–87 aEC
Família
FamíliaCasa de Liu Modifica el valor a Wikidata
CònjugeEmperadriu Chen Jiao
Li Furen (en) Tradueix
Lady Yin (en) Tradueix
Xing Xing'e (en) Tradueix
Li Ji (en) Tradueix
Empress Wei Zifu (en) Tradueix
Lady Wang (en) Tradueix
Gouyi (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsLiu Ju (en) Tradueix
 ( Empress Wei Zifu (en) Tradueix)
princess Zhuyi (en) Tradueix
 ( Empress Wei Zifu (en) Tradueix)
princess Weichang (en) Tradueix
 ( Empress Wei Zifu (en) Tradueix)
princess Shiyi (en) Tradueix
 ( Empress Wei Zifu (en) Tradueix)
princess Eyi (en) Tradueix
 ( )
princess Yangshi (en) Tradueix
 ( Empress Wei Zifu (en) Tradueix)
Liu Bo (en) Tradueix
 ( Li Furen (en) Tradueix)
Liu Dan (en) Tradueix
 ( Li Ji (en) Tradueix)
Liu Xu (en) Tradueix
 ( Li Ji (en) Tradueix)
Emperador Zhao de Han
 ( Gouyi (en) Tradueix)
Liu Hong (en) Tradueix
 ( Lady Wang (en) Tradueix)
princess Yian (en) Tradueix
 ( ) Modifica el valor a Wikidata
ParesEmperador Jing de Han Modifica el valor a Wikidata  i Empress Wang Zhi (en) Tradueix i Empress Wang (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansPrincess Pingyang (en) Tradueix, Princess Nangong (en) Tradueix, Princess Longlü (en) Tradueix, Jin Su (en) Tradueix, Liu Rong (en) Tradueix, Liu Pengzu (en) Tradueix, Liu Cheng (en) Tradueix, Liu Ji (en) Tradueix, Liu De (en) Tradueix, Liu Fa (en) Tradueix, Liu Shun (en) Tradueix, Liu Yue (en) Tradueix, Liu Eyu (en) Tradueix, Liu Fei, Prince of Jiangdu (en) Tradueix, Liu Sheng (en) Tradueix, Liu Yu (en) Tradueix i Liu Duan (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: 34ea16f4-dc65-43a6-96a2-4106d24777ac IMSLP: Category:Liu,_Che Modifica el valor a Wikidata
Retrat de l'emperador Wu de Han

Han Wudi (literalment "emperador Wu -guerrer- dels Han", en xinès tradicional 漢武帝, xinès simplificat 汉武帝, pinyin Hànwǔdì, Wade-Giles Wu Ti) (156 aEC29 de març del 87 aEC), de veritable nom Liu Che[1] (劉徹), fou el setè emperador de la dinastia Han (202 aEC al 220 EC) que va governar la Xina des del 141 aEC fins al 87 aEC.[2][3]

En la historiografia xinesa se'l considera l'emperador més important de la dinastia Han i un dels més rellevants de la història xinesa juntament amb l'emperador Taizong de la dinastia Tang i l'emperador Kangxi de la dinastia Qing. Va establir un estat centralitzat i autocràtic molt eficaç i sota el seu regnat, el país va arribar a la seva màxima extensió territorial, abastant des del Kirguizstan modern a l'oest, fins a Corea al nord-est i el Vietnam al sud. Així, la Xina va esdevenir un dels països més poderosos del món.

D'altra banda, l'emperador Wu va adoptar els principis del confucianisme com doctrina oficial de l'estat i va recuperar els "clàssics confucians", proscrits per la breu dinastia precedent, instaurant l'obligació d'ensenyar-los als futurs funcionaris. Aquesta reforma es va mantenir durant tota la resta de la Xina imperial i va tenir una influència enorme sobre civilitzacions veïnes.

Nomenclatura[modifica]

En els articles de diferents viquipèdies dedicats a emperadors xinesos es habitual trobar que un mateix emperador es mencionat de formes diferents, ja sigui per les llengües de l'article, per fonts utilitzades o per altres raons. En el cas de l'emperador Wu de la Dinastia Han, el podem trobar com a Han Wudi (francès, italià, alemany, xinès), Wu de Han (castellà, portuguès), Emperor Wu of Han (anglès) o Emperador Wu de Han (català). També cal tenir en compte que en les descripcions dels emperadors s'utilitzen quatre o més denominacions: el nom i cognom de naixement o família, el nom de regnat o època, el nom pòstum i el nom de temple o tomba.

Pel que fa a l'emperador Wu, el seu nom de naixement es Liu Che, on el cognom es Liu (刘), el del seu pare, Liu Bang, fundador de la Dinastia Han, i el nom Che (扯).

Wu (武) es el nom escollit pel regnat (en aquest cas significa marcial o bèl·lic); el caràcter Di (第) informa sobre el títol, que en la història imperial de la Xina s'ha traduït com "emperador" i Han (汉) fa referència a la dinastia. La combinació de Wu + Di o sigui WUdi, correspon al nom pòstum que normalment s'utilitza en les referències a esdeveniments històrics o religiosos, o pels homenatges en la seva tomba.

El nom de temple de Wu, és Shizong (世 宗) que es pot traduir com avantpassat etern.

Príncep de Jiaodong[modifica]

Liu Rong, el fill gran de l'Emperador Jing de Han va ser nomenat príncep hereu de l'imperi i Liu Che Príncep de Jiaodong el 16 de maig de 153 aC. Liu Che es va casar amb Chen Jiao quan encara era el Príncep de Jiaodong sota el seu pare l'Emperador Jing, i el matrimoni va fer millorar molt la seva posició política, permetent-li més tard convertir-se en el príncep hereu de la corona sobre el seu germà gran Liu Rong, que fou degradat a Príncep de Linjiang el 17 de gener de 150 aC.[4]

Emperador[modifica]

Liu Che es va convertir en l'Emperador Wu en el 141 aC, i Chen Jiao va ser nomenada emperadriu poc després.[5] i la Consort Wei Zifu va ser feta emperadriu diversos anys després quan donà a llum al primer fill mascle de l'Emperador Wu, després d'haver parit ja tres princeses.

Bibliografia[modifica]

  • Paludan, Ann (1998). Chronicle of the Chinese Emperors: The Reign-by-Reign Record of the Rulers of Imperial China. New York, New York: Thames and Hudson. ISBN 0-500-05090-2

Referències[modifica]

  1. Paludan, 36
  2. Pollard, Elizabeth. Worlds Together Worlds Apart. 500 Fifth Avenue, New York, N. Y. 10110: W. W. Norton & Company, Inc., 2015, p. 238. ISBN 978-0-393-91847-2. 
  3. Pirazzoli-T'Serstevens, Michèle; Bujard, Marianne; Chaussende, Damien. Les dynasties Qin et Han: 221 av. J.-C.-220 apr. J.-C. Paris: les Belles lettres, 2017. ISBN 978-2-251-44638-7. 
  4. Hung, Hing Ming. The Magnificent Emperor Wu: China’s Han Dynasty (en anglès). Algora Publishing, 2020, p. 118. ISBN 9781628944181. 
  5. Sima Qian. Registres del Gran Historiador (en xinès). «史记 淮南衡山列传第五十八》及建元二年,淮南王入朝。素善武安侯,武安侯时为太尉,乃逆王霸上,与王语曰:“方今上无太子,大王亲高皇帝孙,行仁义,天下莫不闻。即宫车一日晏驾,非大王当谁立者!» 
Emperador Wu de Han
Nascut: 156 aC Mort: 87 aC
Títols de regnat
Precedit per:
Emperador Jing de Han


Emperador de la Xina
141 aEC87 aEC


Succeït per:
Emperador Zhao de Han