Xavier Vilanova i Montiu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaXavier Vilanova i Montiu
Biografia
Naixement1r agost 1902 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort8 maig 1965 Modifica el valor a Wikidata (62 anys)
Dades personals
FormacióUniversitat de Barcelona
Universitat Central Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódermatòleg, catedràtic, metge Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Barcelona (1948–)
Universitat de València (1944–)
Universitat de Valladolid (1942–) Modifica el valor a Wikidata
Membre de

Xavier Vilanova i Montiu (Barcelona, 1 d'agost de 1902 – París, 8 de maig de 1965) fou un dermatòleg català. El seu pare, Pelai Vilanova i Massanet, fou considerat com un dels creadors de la dermatologia catalana.

Es llicencià en Medicina per la Universitat de Barcelona el 1923. Posteriorment, aconsellat per la seva família, va anar a París per especialitzar-se en Dermatologia en l'Hospital Saint Louis, més tard passaria una temporada a Estrasburg i Milà formant-se amb altres importants científics. Al seu retorn a Espanya es va doctorar en Medicina a Madrid el 1928. Per motiu de la guerra civil espanyola, l'any 1936 viatjà a Colòmbia, per a dirigir la leproseria Aguas de Dios. De retorn a Espanya, fou catedràtic de Dermatologia a la Universitat de Valladolid el 1942, a la Universitat de València el 1944 i finalment a la Universitat de Barcelona el 1948.

Va dirigir l'Escola Professional de Dermatologia de Barcelona el 1952. La seva gran activitat científica es veu reflectida per les més de 500 publicacions, va aconseguir nombroses distincions nacionals i internacionals. Fou President d'Honor de la Academia Española de Dermatología i membre estranger de l'Acadèmia Nacional de Medicina de França, on fou nomenat Officier de l'Ordre de la Santé Publique. També fou membre d'honor de les societats alemanya, argentina, brasilera, francesa, anglesa, holandesa, belga, iraniana, italiana, mexicana, portuguesa, uruguaiana, veneçolana i israeliana de Dermatologia. President electe del Colegio Ibero-latinoamericano de Dermatología el 1962 i de la Academia Española de Dermatología el 1963. Com a especialista de les malalties venèries fou reconegut amb el nomenament d'expert en la Secció de Venereología i Treponematosis de l'Organització Mundial de la Salut.

Referències[modifica]

  • El Acetato de protóxido de talio en el tratamiento de las tiñas, de X. Vilanova. Premià Editorial Levantina, 1928.
  • Las Leishmaniosis cutáneas: folleto para médicos, de X. Vilanova. Madrid [Dirección General de Sanidad] 1945 [Gráf. Gonzalez]
  • Porfiria crónica del adulto, de X. Vilanova i J. Piñol Aguadé. Barcelona [etc.] : Ariel, 1957

Enllaços externs[modifica]