Vés al contingut

Zeng Jing

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaZeng Jing

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1564 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Mort1647 Modifica el valor a Wikidata (82/83 anys)
Nanquín (Xina) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
GènereRetrat Modifica el valor a Wikidata
Retrat de Ge Yikong
Retrat de Zhang Qingzi

Zeng Jing (xinès simplificat:曾鲸; xinès tradicional: 曾鯨; pinyin: Céng Jīng), també conegut com a Bochen, fou un pintor xinès que va viure sota la dinastia Ming.

Va néixer a Putian, província de Fujian vers l'any 1564 i va morir el 1647 però altres fonts donen altres dates (com en el llibre de D.E, Mungello on s'indiquen els anys 1568 i 1650 respectivament). Va viure i desenvolupar la seva activitat artística a Nanjing però també va viure altres ciutats com Hangzhou.

Zeng Jing va ser cèlebre pels seus retrats (va pintar importants personatges). Les figures eren molt versemblants, com en un mirall. Va conèixer tècniques occidentals (la pintura a l'oli, entre altres) però la seva pintura té trets tradicionals. Utilitzava subtilment el joc de clarors i ombres. Els seus deixebles i seguidors van formar la denominada “Escola Bochen”. De les seves obres més famoses destaquen els retrats de Hou Tongceng i de Wang Shimin. Es troben obres seves al Museu d'Art de Tianjin, al Museu del Palau de Pequín i al Museu Provincial de Zhejiang.

Bibliografia[modifica]

  • The Great Encounter of China and the West, 1500-1800 de David E. Mungello, Rowman & Littlefield Publishers. Pàg.70-71,

Referències[modifica]

Per aquest article s'han utilitzat continguts d'articles dedicats a aquest artista en la Wikepedia en llengua anglesa i francesa.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Zeng Jing