Àcid jasmònic

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Estructura

L’àcid jasmònic (en anglès: Jasmonic acid, JA), de fórmula C12H18O3, deriva de l’àcid gras àcid linolènic. És un membre de la classe jasmonat de les fitohormones (hormones de les plantes). Es biosintetitza a partir de l’àcid linolènic per la via octadecanoide.

La principal funció de l'àcid jasmònic i dels seus diversos metabolits és la de regular la resposta de la planta a l’estrès biótic i abiòtic com també del creixement i desenvolupament de la planta.[1] Aquesta regulació inclou la inhibició del creixement, la senescència l’enrotllament dels circells, el desenvolupament de la flor i l’abcissió de les fulles. El JA també és el responsable de la formació dels tubercles en les patates i altres plantes. Té un paper important en la resposta a les ferides en les plantes i la resistència adquirida sistèmica. Quan les plantes són atacades pels insectes ellles responen alliberant àcid jasmònic el qual activa l’expressió d'inhibidors de la proteasa , entre molts d’altres compostos de defensa contra els herbívors. Aquests inhibidors de la proteasa eviten l’activitat proteolítica de les proteases digestives dels insectes aturant-ne l’adquisició del nitrogen necessari per a les proteïnes per al seu propi creixement.[2]

L’àcid jasmònic també es converteix en una gran varietat de derivats incloent èsters com el metil jasmonat: també es pot conjugar amb aminoàcids.

L’acid jasmònic podria tenir un paper en el control de les plagues[3] Els investigadors de la Universitat de Lancaster del Regne Unit van preparar l'any 2008 l’àcid jasmònic per a ser emprat ruixat sobre les llavors abans de la seva germinació i així estimular les defenses de les plantes .[4]

Un equip de científics hispano-portuguès[5]van trobar l’any 2011 que el fong simbiòtic de les arrels Trichoderma estimula la ruta de senyalització de l’àcid jasmònic i estimula la defensa de les plantes.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. doi:10.1055/s-2006-923935
    Aquesta referència està incompleta. Podeu copiar-la o generar-la
  2. doi:10.1104/pp.103.035634
    Aquesta referència està incompleta. Podeu copiar-la o generar-la
  3. «Success for plants' pest control». BBC News, 2008-10-07 [Consulta: 5 maig 2010].
  4. «New UK tech protects crops without genetic modification». Cleantech.com, 2009-06-08.
  5. Notícias CSIC
  • Ushio Sankawa. Comprehensive Natural Products Chemistry: Polyketides and Other Secondary Metabolites Including Fatty Acids and Their Derivatives. Pergamon Press, 1999. ISBN 0-08-043153-4.