A escondidas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaA escondidas
Fitxa
DireccióMikel Rueda Sasieta Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióEduardo Barinaga
Fernando Díez
Karmelo Vivanco
GuióMikel Rueda Sasieta Modifica el valor a Wikidata
FotografiaKenneth Oribe
MuntatgeAlex Argoitia
Mikel Rueda
VestuariAzegiñe Urigoitia
DistribuïdorVertigo Films i TLA Releasing Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEspanya Modifica el valor a Wikidata
Estrena2014 Modifica el valor a Wikidata
Durada96 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalcastellà
àrab Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Format2.35:1 Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama, drama romàntic i cinema LGBT Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióBilbao Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis

Lloc webaescondidaspelicula.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt3289362 Filmaffinity: 732771 Allocine: 187880 Letterboxd: hidden-away-2014 Allmovie: v618401 TMDB.org: 258755 Modifica el valor a Wikidata

A escondidas és una pel·lícula romàntica de 2014 dirigida per Mikel Rueda,[1] filmada per barris de Bilbao. L'objectiu de Rueda era crear una escena que podria succeir en qualsevol barri de qualsevol ciutat. Rueda va dedicar el projecte a Álex Angulo, un actor basc qui va morir en un accident automobilístic al juliol 2014.[2][3] Els temes que la pel·lícula tracta són com ara el primer amor en l'adolescència, problemes socioculturals, dilemes morals, racisme, deportacions i la manera de connectar emocionalment a través d'aquestes barreres.[4][5]

Argument[modifica]

La pel·lícula segueix a Rafa i Ibra, dos nois adolescents que entaulen una amistat. Ibra és un immigrant marroquí que no vol ser expulsat d'Espanya. Perdut i desesperat als carrers de Bilbao, coneix a Rafa. Rafa és un noi de classe mitjana espanyola amb amics problemàtics i unes certes pressions al voltant de la seva sexualitat. Una vegada es coneixen, es tornen inseparables. La pel·lícula detalla el desenvolupament de la seva amistat mentre naveguen la deportació de Ibra, el racisme diari que enfronta i la cerca de la sexualitat en l'adolescència.

Repartiment[modifica]

  • Germán Alcarazu com Rafa.
  • Adil Koukouh com Ibra.
  • Joseba Ugalde com Guille.
  • Moussa Echarif com Youssef.
  • Ana Wagener com Alicia.
  • Álex Angulo com Jose.

Producció[modifica]

Rueda ha volgut centrar la idea d'adolescència i homosexualitat en la discussió al voltant d' A Escondidas. Segons les seves paraules, va considerar que la majoria de les àrees de la societat se senten incòmodes parlant de la sexualitat dels adolescents.[6] Un dels aspectes interessants del seu càsting és que no volia limitar els actors a que s'identifiquessin com a gais. La seva lògica darrere d'aquest procés era que, en limitar qui podia fer audició, la participació seria menor i no podia trobar els actors que buscava.[6] El resultat van ser dos actors que no eren gais, o almenys, Rueda desconeix la seva tendència sexual. Si bé el procés era difícil per a tots dos actors, van trobar que la seva innocència i transició amb molèsties no estava tan lluny del que algú que es troba a l'armari a la seva edat s'hauria d'enfrontar. A més, Adil tenia una seriosa connexió amb el personatge d'Ibra com a immigrant marroquí que havia experimentat ell mateix el racisme. Malgrat els crítics que van assenyalar la manca d'activitat sexual entre els dos actors, Rueda sosté que la naturalesa sexual de la seva relació no era el propòsit de la pel·lícula, sinó els moments anteriors al sexe i els sentiments que un no pot controlar emocionalment.

Rueda va trobar que la relació entre l'adolescència marroquina i l'adolescència queer tenien realitats paral·leles que va intentar explorar en la creació d'aquesta pel·lícula. Va sentir que la forma en què Espanya tracta les dues dades demogràfiques els va empènyer a viure a escondidas (d'amagat). Rueda conté que Espanya viu en una bombolla on qualsevol persona que desafiï aquesta normativitat amenaça amb fer aparèixer aquesta bombolla i això crea por a la comunitat normativa. Per tant, algunes persones han de viure amagades dins o fora d'aquesta bombolla.[7]

Premis[modifica]

Tot i que A escondidas no va guanyar cap premi, va ser nominat quatre vegades. També es va presentar al primer Festival de Vida LGTBI a La Institución Ferial Alicantina (IFA).[8][9][10]

Referències[modifica]

  1. Holland. «Hidden (A escondidas): Malaga Review», 26-03-2014. [Consulta: 7 juny 2017].
  2. Jiménez, Eneko Ruiz «Mikel Rueda dedica su película ‘A escondidas' a Álex Angulo» (en castellà). , 07-10-2014 [Consulta: 14 maig 2018].
  3. , <http://www.rtve.es/alacarta/videos/dias-de-cine/escondidas/2800738/>
  4. 20Minutos. «A escondidas - El cine en 20minutos.es» (en castellà). [Consulta: 14 maig 2018].
  5. Lavado, Adrián «'A escondidas': Amor desde la frontera» (en castellà). , 10-10-2014 [Consulta: 14 maig 2018].
  6. 6,0 6,1 Gómez Cascales, Agustín. «'A escondidas', o ese primer amor gay adolescente», 09-10-2014. [Consulta: 14 maig 2018].
  7. Padrón, Elena. «Mikel Rueda habla sobre su drama gay adolescente "A escondidas"» (en espanyol europeu).
  8. «Música, espectáculos y cine, en el I Festival LGTBI de Alicante». La Vanguardia.
  9. Rodríguez, Daniel «Toño Abad: "Todavía hay cierta LGTBfobia en el marco laboral"» (en espanyol europeu). Cadena SER, 24-02-2018.
  10. INFORMACION «IFA acoge el primer festival LGTBI de Alicante». .
  11. «'La isla mínima', la película más nominada en los premios Feroz 2015» (en castellà), 16-12-2014. [Consulta: 13 gener 2019].
  12. La Unión de Actores entrega este lunes sus premios en el Teatro de la Latina, telemadrid.es