Adobe

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Adobe Systems Incorporated)
Infotaula d'organitzacióAdobe
(en) Adobe Inc. Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata

EpònimAdobe Creek Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusfoneria tipogràfica
controlador de dades
empresa de programari
empresa
negoci
empresa cotitzada Modifica el valor a Wikidata
Indústriaindústria de programari, tecnologia de la informació i desenvolupament de programari Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaempresa cotitzada Modifica el valor a Wikidata
Història
ReemplaçaAldus Corporation Modifica el valor a Wikidata
Creació28 febrer 1982, San José Modifica el valor a Wikidata
FundadorCharles Geschke i John Warnock Modifica el valor a Wikidata
Esdeveniment significatiu
2013 Adobe Systems 2013 data breach (en) Tradueix
2019 Adobe Inc. 2019 data breach (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Produeixprogramari Modifica el valor a Wikidata
Membre deAlliance for Open Media
Electronic Book Exchange Working Group
Camera & Imaging Products Association
Bluetooth Special Interest Group (en) Tradueix
European Committee for Interoperable Systems (en) Tradueix
BSA | The Software Alliance, Inc. (en) Tradueix
autoritats de numeració de les CVE
jQuery Foundation (en) Tradueix
Fundació Linux
World Wide Web Consortium
Open Data Institute (2014–) Modifica el valor a Wikidata
Borsa de cotització(NASDAQ ADBE) - (LSE ABS) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Seu (1996–)
Executiu en capShantanu Narayen (2007–) Modifica el valor a Wikidata
Empleats25.988 (2021) Modifica el valor a Wikidata
Filial
Propietari de
Part deS&P 500
NASDAQ-100 Modifica el valor a Wikidata
Indicador econòmic
Capital propi14.797 M$ (2021) Modifica el valor a Wikidata
Ingressos totals17.606 M$ (2022) Modifica el valor a Wikidata
Benefici net4.756 M$ (2022) Modifica el valor a Wikidata
Actius totals27.241 M$ (2021) Modifica el valor a Wikidata
Altres
Número de telèfon+49-69-50071855 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webadobe.com Modifica el valor a Wikidata
Facebook: Adobe Twitter (X): Adobe Instagram: adobe LinkedIn: adobe Youtube: UC5_SBQbLA9Kg7Jh5GpXoP3g GitHub: adobe Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

Adobe Inc. (NASDAQADBE) és una empresa de programari amb seu a San José (Califòrnia, EUA) fundada el desembre de 1982 per John Warnock i Charles Geschke. Destaca al món del programari pels seus programes d'edició de pàgines web, vídeo i imatge digital. Adobe va tenir un paper important en iniciar la revolució de l'autoedició quan Apple Computer va començar a utilitzar PostScript per a la seva línia d'impressores LaserWriter el 1985.

Història[modifica]

A finals dels anys 80, després que el PostScript comencés a popularitzar-se, Adobe va llançar al mercat l'Adobe Illustrator, que aviat es va convertir en un dels programes indispensables per als professionals gràfics. A començaments dels 90, va sortir la primera versió de Photoshop que eventualment seria un dels programes insígnia de l'empresa i un dels seus productes més venuts.

Acrobat i el format PDF van tardar a trobar el seu lloc al mercat, però a mesura que les aplicacions anaven integrant-se més els avantatges del PDF es van anar fent més evidents i actualment és l'estàndard quant a intercanvi de documents digitals.

Adobe no havia aconseguit desenvolupar una aplicació DTP, i per tant va adquirir Aldus el 1994, que produïa Pagemaker, per competir amb QuarkXPress, però això no va ser suficient i el 1999 va ser presentat InDesign, que progressivament ha anat ocupant llocs abans exclusius de Quark.

L'any 2005 Adobe va comprar Macromedia, una coneguda empresa de programari distribuïdora dels programes Flash, Dreamweaver, Director, Fireworks, i Freehand entre altres per 3.400 milions de dòlars (2.623 milions d'euros) en accions. Segons Adobe, la combinació d'ambdues empreses potenciarà la compatibilitat entre els seus productes com, per exemple, PDF i Flaix.

Mitjançant aquesta compra, els plans d'Adobe passen per intentar potenciar el desenvolupament i la col·laboració entre les seves tecnologies, molt esteses sobretot a la Xarxa.

Els accionistes de Macromedia rebran 0,69 accions d'Adobe en un intercanvi lliure d'impostos, la qual cosa suposa un preu de 41,86 dòlars per cada acció segons la cotització de finals del 2006 i una prima del 25%. Els accionistes de Macromedia controlaran aproximadament el 18% del grup resultant. El conseller delegat d'Adobe, Bruce Chizen, que mantindrà el seu càrrec en el nou grup, va remarcar que els clients estan demandant aplicacions de 'programari' integrades que els permetin crear, gestionar i subministrar un ample rang de continguts i aplicacions, i que la combinació d'ambdues companyies, al costat de la "funcionalitat complementària" de PDF i Flaix, donarà a Adobe "l'oportunitat de donar vida a aquesta visió amb una plataforma tecnològica capaç de definir la indústria".

El president i director executiu d'Adobe, Shantanu Narayen, mantindrà el seu càrrec, i el president i conseller delegat de Macromedia, Stephen Elop, passarà a formar part del grup com a president mundial d'operacions.

Productes i tecnologies[modifica]

Adobe produeix aplicacions de nivell professional destinades al retoc fotogràfic (Photoshop), dibuix vectorial (Illustrator), maquetació (InDesign), edició de vídeo (After Effects, Premiere), documents digitals (Acrobat), contingut web i multimèdia (Dreamweaver i Flaix), entre d'altres. Amb l'adquisició de Macromedia el 2005, Adobe es va ampliar amb aplicacions i tecnologies que el complementaven. Adobe també és distribuïdor de tipografies digitals.

Un dels principals mèrits de l'empresa va ser la creació del llenguatge Postscript, que és el llenguatge que usen les impressores làser per imprimir correctament.

Un dels desenvolupaments més coneguts d'Adobe Systems és el format PDF (Portable Document File) i l'Adobe Acrobat, programa que treballa amb aquest format i que es distribueix en diferents versions: Adobe Reader (sols permet llegir PDF i és gratuït) i Adobe Acrobat (es comercialitza en edicions estàndard i professional), que permet crear documents i altres nombroses opcions sobre el format.

En l'actualitat Adobe és el distribuïdor del Flaix Player, creat per Macromedia, i encarregat del desenvolupament del format SWF.

Els seus productes es poden adquirir separadament o en paquets que inclouen diverses aplicacions que s'integren entre si, com a l'Adobe Creative Suite, Production Studio i Studio 8.

Llista de productes d'Adobe[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Adobe
Viquinotícies conté notícies i pàgines d'actualitat relacionades: El programa lector d'arxius pdf, l'Adobe Reader, ja és en català.