Empresa

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
«companyia» redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a «companyia militar».

Una empresa és una organització amb personalitat jurídica (definida a l'escriptura), que pretén generar riquesa i ocupació, a través de l'elaboració o comercialització d'un producte o servei que satisfaci les necessitats i demandes de la societat.[1] És la unitat de producció bàsica.

En una economia de mercat, les empreses compleixen diverses funcions:

  • Interpreten els desitjos de les persones respecte als béns que els són necessaris, i es dediquen a produir-los, o en el seu defecte, produeixen una sèrie de béns que després, a través de la publicitat per exemple, converteixen en necessaris i imprescindibles per als ciutandans.
  • A través dels corresponents mercats, posen els béns produïts a disposició de les persones i perceben en compensació la quantitat de diners corresponent al valor de les seves vendes (el preu), que la majoria de vegades no es correspon al cost de producció (és a dir, per exemple, al treball realitzat per totes les persones que han participat en la creació del producte, ja sigui material o un servei).
  • Adquireixen o contracten (també a través dels corresponents mercats) els factors productius precisos per a desenvolupar la seva activitat productiva, als quals retribueixen amb diners.
  • Algunes empreses simplement es dediquen a servir d'intermediaris entre les persones i altres empreses. És el que s'anomena subcontractació. En aquests casos, l'empresa intermediaria contracta a una segona empresa (a vegades aquesta segona a una tercera, etc.) que realitza el servei per menys diners dels que pagaran els consumidors (i per tant, de menys qualitat de la que es pensa el consumidor que està contractant)i així, l'empresa intermediaria rep uns diners sense haver estat productiva i a més a més sense tenir cap mena de responsabilitat.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Creació d'Empreses». web. Departament d'Economia i Ocupació. Generalitat de Catalunya. [Consulta: 11 octubre 2014].

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Tarragó Sabaté, F. Fundamentos de Economía de la Empresa. 2a ed (en castellà). Barcelona: Hispano Americana, 1989. 
  • Mochón, Francisco. Economia Batxillerat. Mc Graw Hill (Sèrie Fluvià). 

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Empresa Modifica l'enllaç a Wikidata