Agustí Torrella i Trullols

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAgustí Torrella i Trullols
Biografia
Naixement1685 Modifica el valor a Wikidata
Palma (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Mort1748 Modifica el valor a Wikidata (62/63 anys)
Activitat
Ocupaciópolític, militar, cronista Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsJoan Torrella i Ballester Modifica el valor a Wikidata

Agustí Torrella i Trullols (Ciutat de Mallorca, 1685-1748). Militar, austriacista, polític i cronista mallorquí.

Biografia[modifica]

Era fill de Joan Torrella i Ballester. El 1700 començà a estudiar retòrica al col·legi de Montision. Va ser capità de l'exèrcit mallorquí i dirigí la companyia de la barreteria i la dels dos-cents. El 1715 era capità del regiment de la sala i el juny de 1715 va ser comissionat per negociar la capitulació de la ciutat i el regne de Mallorca amb el borbònic cavaller d'Aspheld. Va ser regidor perpetu de Palma.

L'Olla Podrida o les Notes Manuscrites d'Agustí de Torrella[modifica]

Va continuar la tasca de cronista que havia iniciat el seu pare, des del 1713 a 1740, tractant temes de caràcter militar, familiar o referents a la noblesa. Tracta en especial la submissió del Regne de Mallorca de banda de les tropes borbòniques. Les seves anotacions estan escrites en castellà i en català.[1] Va ser Agustí de Torrella qui va arreplegar les notes manuscrites del seu pare, les enumerà, hi afegí les seves i constituí un llibre enquadernat que va titular "Notes manuscrites d'Agustí de Torrella", encara que ha estat més conegut per "Olla podrida".[2]

L'edició de l'obra[modifica]

A començament dels anys quaranta Joaquim Gual de Torrella i Trullols va transcriure el manuscrit. L'any 2003, Maria Gual de Torrella Massanet, filla de l'anterior, va informatitzar els materials del seu pare.

Referències[modifica]

  1. «Torrella Trullol, Agustí». A: Dolç i Dolç, Miquel (coord.). Gran Enciclopèdia de Mallorca. Volum 17. Palma: Promomallorca, p. 244. ISBN 84-8661702-2. 
  2. GUAL DE TORRELLA MASSANET, Maria. Notes de l'editora a GUAL DE TORRELLA TRUYOLS, Joaquim Llibre de notes manuscrites d'Agustí de Torrella. Olla podrida. Palma: Consell de Mallorca, 2010.