Joan Torrella i Ballester

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoan Torrella i Ballester
Biografia
Naixementsegle XVII Modifica el valor a Wikidata
Palma (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Mort1713 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, militar, cronista Modifica el valor a Wikidata
Família
PareAgustí Torrella i Trullols Modifica el valor a Wikidata

Joan Torrella i Ballester (Ciutat de Mallorca, s. XVII - 1713), Militar, austriacista i cronista mallorquí.

Biografia[modifica]

Va ser capità de companyies de milícies i de la Companyia del dos-cents (1682-1704). El 1705 va ser nomenat per les autoritats filipistes batle de la ciutat i regne de Mallorca, càrrec en el qual va ser revalidat per les autoritats austriacistes el 1706.

Llibre de notes manuscrites o Olla Podrida[modifica]

Va escriure "Olla Podrida de diverses notícies i algunes particularitats succeïdes així en Mallorca com en algunes altres parts del món", un recull d'esdeveniments succeïts entre 1670 i 1712. Escrivia les seves notes aprofitant "papers volats", llibres de comptabilitat de la tafona de l'oli o qualsevol full en blanc. No era un diari, sinó notes preses amb la intenció de contar allò "per ser cosa mai vista", "per no ser usual" o "fas memòria per lo venidor". Posteriorment el seu fill va transcriure i enumerar les notes.[1] En aquesta crònica hi sovintegen les notes autobiogràfiques, les referències religioses i les informacions sobre la noblesa i les festes i celebracions. Joan Torrella era cunyat de Salvador Trullols i Olesa, que va encapçalar la revolta austriacista de setembre de 1706, per això té molt d'interès la descripció d'aquests esdeveniments, basat en testimonis directes dels fets.

La llengua utilitzada a la crònica és el català, amb alguns poemes en castellà i en llatí. La crònica va ser continuada, a partir de 1712, pel seu fill Agustí Torrella i Trullols.[2]

Referències[modifica]

  1. GUAL DE TORRELLA MASSANET, Maria. Notes de l'editora a GUAL DE TORRELLA TRUYOLS, Joaquim Llibre de notes manuscrites d'Agustí de Torrella. Olla podrida. Palma: Consell de Mallorca, 2010.
  2. «Torrella Ballester, Joan». A: Dolç i Dolç, Miquel (coord.). Gran Enciclopèdia de Mallorca. Volum 17. Palma: Promomallorca, p. 244. ISBN 84-8661702-2.