Alba Potes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAlba Potes
Biografia
Naixement1954 Modifica el valor a Wikidata (69/70 anys)
Cali (Colòmbia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Temple Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositora Modifica el valor a Wikidata

Lloc webalbapotes.com Modifica el valor a Wikidata
Musicbrainz: 80e88fda-1f44-407f-8c26-368484ae1fea Modifica el valor a Wikidata

Alba Lucía Potes Cortés (nascuda a Cali, el 28 de juny de 1954) és una compositora colombiana de música clàssica contemporània i professora a la Mannes School of Music, College Preparatory Division, a Nova York.[1]

Biografia[modifica]

Nascuda a Cali, Colòmbia, va estudiar al conservatori Antonio M. Valencia i a la Universidad del Valle de Cali, amb Leon J. Simar. El 1983 es va traslladar als Estats Units. Es va graduar a la Temple University en teoria de la música, cum laude, i amb un màster i un doctorat en composició.[2] Va estudiar amb Matthew Greenbaum, Ursula Mamlok i Maurice Wright.[3] Viu a la ciutat de Nova York.

Carrera[modifica]

Les composicions d'Alba Potes han estat interpretades per l'Orquestra de Cambra de Montreal, la Simfònica Nacional de Colòmbia, l'Orquestra Filharmònica Nacional de Veneçuela, l'Orquestra Simfònica de Cali, el Festival Internacional Cervantino... i en Festivals Musicals Internacionals d'arreu del món. La seva música ha estat interpretada per la soprano Susan Narucki, els pianistes David Holtzman, Charles Abramovic, Martha Marchena, Ana Cervantes i Blair McMiller, el saxofonista Marshall Taylor, el percussionista Mircea Ardeleanu i la violista Stephanie Griffin.[4][5][6]

Alba Potes és fundadora i directora artística de Las Américas en Concierto, una sèrie anual de concerts per difondre i intercanviar expressions musicals entre Amèrica del Sud, Amèrica Central i Amèrica del Nord.[7][8]

Obra i premis[modifica]

Les seves composicions orquestrals Cantares para Orquesta i Reflexiones van ser guanyadores de la New Music Reading Sessions de la Women's Philharmonic de San Francisco de 2002 i del First International Composers Reading Project de la Riverside Symphony de 1994 a Nova York.

Alba Potes és una guanyadora del Concurs de compositors Music of Changes 2001–2002 a Los Angeles, que va incloure un concert dedicat a la seva música. Ha rebut encàrrecs, entre d'altres, del Ministeri de Cultura de Colòmbia (De las Travesuras y Percances del Amor), Music of Changes (Y la brisa trae aroma de cadmia), la Independence Foundation Fellowship in the Arts de Filadèlfia (Oleajes),la Sala de Recitals Luis Angel Arango de Colòmbia/Banco de la República (Entre Arrullos y Madrigales) o l'Oficina d'Afers Acadèmics de Hostos Community College (Dulzuras).

La seva música està publicada pel Ministeri de Cultura de Colòmbia (A los Pájaros) i l'editorial Hildegard (Tres Miniaturas para las Mariposas Ausentes). La seva obra Desde el Aire: Seis Instantes fou composta l'estiu de 2010. Cantos escondidos va resultar guanyadora del Concurs Llatinoamericà de Composició Antonio María Valencia.[9][5]

Referències[modifica]

  1. «Elaine Chew: Performances: Premieres». Bcf.usc.edu. Arxivat de l'original el 19 July 2010. [Consulta: 5 setembre 2010].
  2. «Música académica contemporánea en Colombia desde el final de los ochenta». Music.indiana.edu. Arxivat de l'original el 27 July 2010. [Consulta: 5 setembre 2010].
  3. «Alba Lucía Potes Cortés: Compositora colombiana». Banrepcultural.org, 01-06-2005. Arxivat de l'original el 15 May 2011. [Consulta: 5 setembre 2010].
  4. «Alba Lucía Potes» (en castellà). A Colombia la hacemos todos. [Consulta: 4 maig 2024].
  5. 5,0 5,1 «Alba Lucía Potes Cortés». Saxofón Latinoamericano. [Consulta: 4 maig 2024].
  6. Oestreich, James R. «IN PERFORMANCE; CLASSICAL MUSIC» (en anglès). The New York Times, 22-04-1995. ISSN: 0362-4331.
  7. «Las Américas en Concierto» (en anglès americà). [Consulta: 3 maig 2024].
  8. «Concierto de las Américas en Nueva York» (en castellà). Colombianosune. Ministerio de Relaciones Exteriores, febrer 2013. [Consulta: 4 maig 2024].
  9. «A Contratiempo | Desde el aire: Seis Instantes, Alba Potes». [Consulta: 4 maig 2024].