Alburquerque

(S'ha redirigit des de: Alburquerque (Badajoz))
No s'ha de confondre amb Albuquerque.
Plantilla:Infotaula geografia políticaAlburquerque
Imatge

Localització
Map
 39° 13′ 09″ N, 7° 00′ 04″ O / 39.219166666667°N,7.0011111111111°O / 39.219166666667; -7.0011111111111
EstatEspanya
Comunitat autònomaExtremadura
ProvínciaProvíncia de Badajoz
ComarcaComarca de Badajoz Modifica el valor a Wikidata
CapitalAlburquerque Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Població humana
Població5.063 (2023) Modifica el valor a Wikidata (7 hab./km²)
Geografia
Part de
Superfície723,2 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud506 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Organització política
• Alcalde Modifica el valor a WikidataAngel Vadillo Espino Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal06510 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Codi INE06006 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc webalburquerque.es Modifica el valor a Wikidata

Alburquerque és un municipi de la província de Badajoz,[1] a la comunitat autònoma d'Extremadura. El nom d'Alburquerque té dues probables etimologies: d'origen llatí (Albus querqus, 'alzina blanca'); o d'origen àrab (Abu-al-Qurq, 'país de sureres'). És un topònim molt estès per Amèrica i Filipines. Sent especial la relació d'agermanament que existeix amb la ciutat nord-americana d'Albuquerque, amb successius contactes entre ambdues.

Història[modifica]

La vila d'Alburquerque conserva un ric llegat històric, fonamentalment de l'edat mitjana, tot i que estudis arqueològics daten el seu origen com a població important en època àrab, o fins i tot anterior, en els anys de la dominació romana d'Hispània.

Edat mitjana[modifica]

Els monuments més característics que s'hi conserven són els de l'edat mitjana. El seu centre històric està coronat per l'inexpugnable Castell de Luna (el conestable Álvaro de Luna y Jarana en va ser un dels seus propietaris); existeix una muralla que l'envolta en la seva major part; o el barri gòtic-jueu, anomenat Villa Adentro, en el que es conserven nombroses cases amb llindes ogivals construïdes abans de l'expulsió dels jueus d'Espanya el 1492.

Guerres amb Portugal[modifica]

La història d'Alburquerque està lligada a les guerres amb el Regne de Portugal, pel que la seva població, en l'antiguitat, va estar sotmesa als esdeveniments de les successives conteses. Va tenir períodes de despoblament, d'anorreament i de mortaldat masculina. Tot i així es va repoblar successivament al llarg dels anys, i amb nous repoblaments s'establia una comunitat estable i enfortida.

Conquesta americana[modifica]

En l'època de la colonització d'Amèrica i Filipines, molts alburquerquenys van participar en la conquesta, amb diferent sort. Alguns pocs d'ells van tornar enriquits, però la majoria no van tornar. Segons Navarro del Castillo, Alburquerque contribuïa amb 96 persones a la conquesta americana i filipina. En la conquesta i refundació de Caracas assistia un tal Juan Castaño, qui a més havia participat en la fundació de les ciutats veneçolanes d'El Tocuyo i La Borburata. D'altra banda, en la conquesta del Perú va participar el famós capità Juan Ruiz de Arce, qui a més va escriure una crònica dels fets esdevinguts durant la captura de l'Inca Atahualpa i la descripció del llarg viatge que els soldats de Francisco Pizarro van fer des de Cajamarca fins a Cuzco.

Personatges cèlebres[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Alburquerque
  1. EPA.com.es. «Badajoz municipios de más y menos de 5000 habitantes» (en castellà), maig 2020. [Consulta: 21 febrer 2021].