Alsakharovita-Zn

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 23:57, 29 jul 2016 amb l'última edició de Yuanga (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de mineralAlsakharovita-Zn
Fórmula químicaNaSrKZn(Ti,Nb)₄(Si₄O₁₂)₂(O,OH)₄·7H₂O Modifica el valor a Wikidata
EpònimAleksey S. Sakharov (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmont Lepkhe-Nel'm, llac Seidozero, Massís de Lovozero, Península de Kola, Província de Múrmansk, Rússia
Classificació
Categoriasilicats > ciclosilicats
Nickel-Strunz 10a ed.9.CE.30h Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 9a ed.9.CE.30h Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VIII/E.07 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Grup puntualm - domatic*
Colorblanc, marró clar, incolor
Fracturairregular, desigual
Duresa5
Color de la ratllablanc
Diafanitattransparent, translúcida
Densitat2,9 g/cm3 (mesurada); 2,94 g/cm3 (calculada)
Angle 2Vmesurat: 25°
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2002-003
Any d'aprovació2002
SímbolAsk-Zn Modifica el valor a Wikidata

L'alsakharovita-Zn és un mineral de la classe dels silicats, que pertany al supergrup de la labuntsovita. Rep el seu nom d'Aleksey S. Sakharov (1910-1996), geòleg rus que va treballar al massís de Lovozero.

Característiques

L'alsakharovita-Zn és un ciclosilicat de fórmula química NaSrKZn(Ti,Nb)4(Si4O12)2(O,OH)4 · 7H2O. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2002. Cristal·litza en el sistema monoclínic. La seva duresa a l'escala de Mohs és 5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'alsakharovita-Zn pertany a "09.CE - Ciclosilicats amb enllaços senzills de 4 [Si4O12]8- (vierer-Einfachringe), sense anions complexos aïllats" juntament amb els següents minerals: papagoïta, verplanckita, baotita, nagashimalita, taramel·lita, titantaramel·lita, barioortojoaquinita, byelorussita-(Ce), joaquinita-(Ce), ortojoaquinita-(Ce), estronciojoaquinita, estroncioortojoaquinita, ortojoaquinita-(La), labuntsovita-Mn, nenadkevichita, lemmleinita-K, korobitsynita, kuzmenkoïta-Mn, vuoriyarvita-K, tsepinita-Na, karupmøllerita-Ca, labuntsovita-Mg, labuntsovita-Fe, lemmleinita-Ba, gjerdingenita-Fe, neskevaaraïta-Fe, tsepinita-K, paratsepinita-Ba, tsepinita-Ca, gjerdingenita-Mn, lepkhenelmita-Zn, tsepinita-Sr, paratsepinita-Na, paralabuntsovita-Mg, gjerdingenita-Ca, gjerdingenita-Na, gutkovaïta-Mn, kuzmenkoïta-Zn, organovaïta-Mn, organovaïta-Zn, parakuzmenkoïta-Fe, burovaïta-Ca, komarovita i natrokomarovita.

Formació i jaciments

Va ser descoberta l'any 2002 al mont Lepkhe-Nel'm, al massís de Lovozero (Província de Múrmansk, Rússia), l'únic indret on ha estat trobada.

Referències