Anacampseros kurtzii

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuAnacampseros kurtzii Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreCaryophyllales
FamíliaAnacampserotaceae
GènereAnacampseros
EspècieAnacampseros kurtzii Modifica el valor a Wikidata
Bacigalupo

Anacampseros kurtzii és una espècie de planta amb flors del gènere Anacampseros dins la família de les anacampserotàcies.[1]

Descripció[modifica]

És una herba nana suculenta perenne, poc ramificada, amb petites flors blanques.[2]

Les tiges són branques primes, llises, febles, d'1-8 cm de llarg.

El sistema radicular és simple o ramificat, fusiforme o moniliforme (inflat en forma de tubercle que s'agrupa al llarg de l'arrel com petites boles).

Les fulles, de 4 a 14 mm de llarg i 3 a 4 mm d'ample, planes, carnoses, estretament el·líptiques, oposades o alternes. Axil·les amb pèls de 2 a 3 mm de llarg.

Les flors, de 2 a 4, subsèssils, en cimes agrupades a les puntes de les branques per sobre de les bràctees com de paper. Sèpals de 3 a 5 mm de llargada, ovats, verds, carnosos. Pètals, de 4 a 5, de 3 a 4 mm de llarg, obovats a el·líptics, blancs. Estams, de 6 a 8.

Distribució[modifica]

Planta endèmica del nord de l'Argentina. Creix en vessants pedregosos de la Puna. Anacampseros kurtzii és massa insignificant per cridar l'atenció dels col·leccionistes i no està amenaçada. També són molt freqüents altres plantes suculentes d'aquest hàbitat, com ara Parodia maassii i Oreocereus trollii. La rara Yavia cryptocarpa de la frontera argentina amb Bolívia també creix junt amb A. kurtzii.

Taxonomia[modifica]

Aquesta espècie va ser publicada per primer cop l'any 1990 a la revista Boletin de la Sociedad Argentina de Botánica per Nélida María Bacigalupo (1924-2019).[1]

Etimologia[modifica]

L'epítet kurtzii és en honor del botànic argentí d'origen alemany Fritz Kurtz.[3]

Sinònims[modifica]

Els següent nom científic és un sinònim homotípic d'Anacampseros kurtzii:[1]

  • Grahamia kurtzii (Bacig.) G.D.Rowley

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Anacampseros kurtzii» (en anglès). Plants of the World Online. Royal Botanic Gardens. Kew. [Consulta: 13 gener 2023].
  2. ««The Encyclopedia of Succulents»». Llifle.
  3. «Epònimos del Género Euphorbia».