Andrónico Rodríguez Ledezma

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAndrónico Rodríguez Ledezma

(2020) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement11 novembre 1988 Modifica el valor a Wikidata (35 anys)
Sacaba (Bolívia) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
President del Senat de Bolívia
3 novembre 2020 –
← Eva Copa
Senador de Bolívia
3 novembre 2020 –
Circumscripció electoral: Departament de Cochabamba
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, sindicalista, Cocalero, ciències polítiques Modifica el valor a Wikidata
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Andrónico Rodríguez Ledezma (Sacaba, 11 de novembre de 1988) és un politòleg, dirigent cocaler i polític bolivià. Actualment és vicepresident de les Sis Federacions Cocaleres del Tròpic de Cochabamba.

Alguns sectors socials del Movimiento al Socialismeo (MAS) van considerar Andrónico Rodríguez com un dels possibles successors d'Evo Morales.[1]

Biografia[modifica]

Andrónico Rodríguez va néixer l'11 de novembre de 1988 a la localitat de San Isidro al municipi de Sacaba, situat a la província de Chapare al Departament de Cochabamba. És fill d'un productor cocaler d'un sindicat del Tròpic de Cochabamba. A causa del treball del seu pare, la família d'Andrónico es va traslladar a viure el 1996 al municipi d'Entre Ríos a la província de Carrasco. Allí iniciaria els seus estudis escolars acabant el batxillerat l'any 2006.

Ja des de nen, Andrónico va acudir a les reunions sindicals a les quals anava el seu pare i, segons explica: «Al meu pare li faltava una mica de formació i vaig pensar que havia de superar això. Haig de llegir, haig d'estudiar i veure com col·laborar amb la meva comunitat amb major coneixement acadèmic i tècnic».[2] Va decidir llavors estudiar Ciències Polítiques a la Universitat Mayor de San Simón de la ciutat de Cochabamba, graduant-se el 2011 als 23 anys.

Va ingressar a les juntes universitàries de les Sis Ferderacions Cocaleres, arribant a ser-ne president l'any 2012.[3] El 2017 es va convertir en secretari d'Esports de la mateixa institució i el setembre de 2018 va ser elegit vicepresident. A més de dedicar-se a la producció de la fulla de coca, ajuda a la seva família al Chapare amb cultius alternatius com la pinya, l'arròs i la piscicultura.[4]

En les eleccions generals del 20 d'octubre de 2019 va ser candidat a segon senador titular per Cochabamba pel MAS. També va ser qui va presentar Evo Morales en l'acte de final de campanya electoral el 18 de maig a Chimoré, i va acompanyar Morales a inaugurar la casa de campanya del seu partit polític a Buenos Aires, ciutat amb la major quantitat d'electors bolivians fora de Bolívia.[5] Després de la renúncia per la força d'Evo Morales a la presidència de Bolívia, el 10 de novembre de 2019, Andrónico Rodríguez va convocar mobilitzacions reclamant el compliment del seu mandat fins al 22 de gener de 2020.

Precandidat del MAS a les eleccions presidencials de 2020[modifica]

A principis de desembre de 2019, es va especular amb el nom d'Andrónico Rodríguez com a possible candidat a la presidència pel MAS, juntament amb altres figures del partit.[6][7] El dirigent cocaler va mostrar la seva disposició a postular-se si comptava amb el suport del MAS i de Morales, però que considerava que calia esmenar els errors comesos pel MAS durant els governs anteriors.[8] Dues assemblees departamentals del MAS també al desembre, una a Cochabamba i una altra a La Paz, van plantejar com a candidats a David Choquehuanca i a Andrónico Rodríguez com un possible binomi a les eleccions presidencials 2020-2025.[9]

El 17 de desembre, Evo Morales va exposar els precandidats del seu partit: l'ex-canceller Diego Pary, l'exministre d'Economia Luis Arce, l'ex-canceller David Choquehuanca, l'expresidenta del Senat Adriana Salvatierra i Andrónico Rodríguez.[10] El 22 de desembre de 2019, malgrat que Rodríguez no havia estat postulat definitivament com a candidat presidenciable pel MAS, ell i l'expresident Carlos Mesa lideraven les enquestes d'intenció de vot amb 23% i 21% respectivament.[11]

El 7 de gener de 2020, Evo Morales va denunciar amenaces contra Andrónico Rodríguez.[12] El 19 de gener de 2020, es va anunciar que Luis Arce i David Choquehuanca serien els candidats del MAS a la presidència i la vicepresidència de Bolívia en les eleccions convocades per al maig de 2020.[13] El 22 de gener, durant la seva intervenció en un acte del MAS a la zona sud de Cochabamba, Andrónico Rodríguez va cridar a tots els sectors a la unitat i acudir a les urnes per a «recuperar la democràcia» a Bolívia.[14]

Referències[modifica]

  1. «Evo identifica a cuatro líderes jóvenes para seguir su legado - Diario Pagina Siete» (en castellà). www.paginasiete.bo. [Consulta: 17 novembre 2019].
  2. «Quién es el líder cocalero boliviano al que muchos señalan como el sucesor de Evo Morales» (en castellà). RT en Español. [Consulta: 17 novembre 2019].
  3. «De Morales a Andrónico: "Tienes que consolidar la ruta de Evo" - Diario Pagina Siete» (en castellà). www.paginasiete.bo. [Consulta: 17 novembre 2019].
  4. Sierra, Por Tuffí Aré Vásquez 2 de junio de 2019 Desde Santa Cruz de la. «Quién es el cocalero de 29 años que prepara Evo Morales para su sucesión» (en espanyol europeu). Infobae. [Consulta: 17 novembre 2019].
  5. «Bolivia. Andronico Rodríguez: joven dirigente cocalero candidato a Senador» (en castellà). Resumen Latinoamericano. [Consulta: 17 novembre 2019].
  6. «Andrónico, dos exministros y el "Gringo" Gonzales figuran como posibles candidatos del MAS» (en castellà). Correo del Sur. [Consulta: 6 desembre 2019].
  7. «¿Andrónico, candidato a la presidencia? - Diario Pagina Siete» (en castellà). www.paginasiete.bo. [Consulta: 6 desembre 2019].
  8. Mundo, Lucía Barrios Sputnik. «Posible candidato del MAS pide que el partido apueste por autocrítica y unidad» (en castellà). mundo.sputniknews.com. [Consulta: 6 desembre 2019].
  9. «Choquehuanca y Rodríguez suman apoyo para formar el binomio del MAS - La Razón». www.la-razon.com. Arxivat de l'original el 2019-12-20. [Consulta: 20 desembre 2019].
  10. «MAS elige en La Paz a Choquehuanca como candidato para 2020» (en castellà). Correo del Sur. [Consulta: 3 febrer 2020].
  11. «Andrónico y Mesa lideran intención de voto; Camacho y Pumari caen - Diario Pagina Siete» (en castellà). www.paginasiete.bo. [Consulta: 31 desembre 2019].
  12. «Evo Morales denuncia amenaza contra líder sindical boliviano» (en espanyol europeu). [Consulta: 3 febrer 2020].
  13. «Evo Morales proclamó al exministro Luis Arce como su candidato presidencial». www.perfil.com. [Consulta: 3 febrer 2020].
  14. «Andrónico Rodríguez llama a la unidad y acudir a las urnas para ‘recuperar la democracia’ - La Razón». www.la-razon.com. Arxivat de l'original el 2020-02-04. [Consulta: 4 febrer 2020].