Andy Capp

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesAndy Capp

Modifica el valor a Wikidata
Tipustira còmica Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorReg Smythe Modifica el valor a Wikidata
Data d'inici5 agost 1957 Modifica el valor a Wikidata
FundadorReg Smythe Modifica el valor a Wikidata
EstatRegne Unit Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
EditorialDaily Mirror Modifica el valor a Wikidata

GCD21874 Modifica el valor a Wikidata
Facebook: WorldofAndyCapp Modifica el valor a Wikidata

Andy Capp és el títol d'una tira còmica creada pel dibuixant Reg Smythe per als periòdics The Daily Mirror i The Sunday Mirror. El seu format original era d'una única vinyeta, però posteriorment es va expandir fins a quatre.[1] La tira és ara dibuixada per Roger Mahoney, qui va reemplaçar Smythe després de la seva defunció el 1998.

La tira es desenvolupa en un poble indeterminat del nord d'Anglaterra, sent un retrat de la regió en què es va criar el seu creador.

Les aficions i activitats d'Andy inclouen curses de coloms, dards, snooker (el seu nom és Delilah),[2] jugant a futbol (que sempre implica baralles amb els altres jugadors, i sovint acaba amb Andy sent expulsat), ocasionalment cricket i rugbi, apostant per cavalls (i normalment perdent), emborratxant-se al pub local (sovint caient al canal i ser pescat per un agent, i normalment com a resultat arribant tard a casa), acabant a la presó local, pescant (i no capturant res més gran que un peix daurat), sense èxit demanant diners de tothom per una cervesa, coquetejant sense èxit amb les cambreres (també cridant-les quan no li serveixen), fent proposicions a les bargirls (i normalment rebutjades, però de vegades té èxit),[3][4] tocant i dormint al sofà, jugant al pòquer (i normalment fent trampes amb cartes amagades, tot i que els lectors ho veuen clarament), i lluitant amb la seva llarga dona Florrie (també coneguda com "Flo"), a més de servir-li menjar cremat per ella.

Creators Syndicate la distribueix internacionalment. El seu protagonista ha estat comercialitzat com a mascota d'una línia d'aperitius (Andy Capp's fries) i una difunta cadena de cursos de minigolf en Brevard County, Florida.

Una estàtua d'Andy Capp es va erigir a Hartlepool el 28 de juny de 2007. Va ser esculpida per Jane Robbins.[5]

Referències[modifica]

  1. Victor E. Neuburg. The Popular Press Companion to Popular Literature. Popular Press, 1983, p. 20–21. ISBN 978-0-87972-233-3. 
  2. Andy Capp free online comic strip library at gocomics.com, Retrieved on 23 June 2016.
  3. «15 de setembre de 2002 strip». [Consulta: 3 març 2024].
  4. «September 15, 2002 strip». [Consulta: 3 març 2024].
  5. «Home town gains Andy Capp statue». BBC News, 28-06-2007 [Consulta: 23 juny 2016].