Antonio Moreno Ruiz

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAntonio Moreno Ruiz
Biografia
Naixement24 juliol 1796 Modifica el valor a Wikidata
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Mort4 febrer 1852 Modifica el valor a Wikidata (55 anys)
Madrid
Dades personals
FormacióUniversitat Complutense de Madrid
Activitat
OcupacióFarmàcia
Membre de
Premis

Antonio Moreno Ruiz (Madrid, 24 de juny de 1796 - 1852) va ser un farmacèutic espanyol, acadèmic de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals.

Influït per Casimiro Gómez Ortega, va estudiar farmàcia a la Universitat Complutense de Madrid, alhora que estudiava física i química al laboratori del Palau Reial de Madrid, botànica al Reial Jardí Botànic de Madrid i mineralogia al Museu de Ciències Naturals de Madrid. En 1824 fou nomenat catedràtic de química i farmàcia experimental al Reial Col·legi de Sant Ferran i en 1830 fou nomenat Apotecari de Cambra de Sa Majestat.[1] Fou conseller d'Instrucció publica i membre dels consells de Sanitat, Agricultura, Indústria i Comerç, així com de la Junta de Moneda i de la d'Aranzels. En 1847 fou acadèmic fundador de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals.[2]

Va realitzar l'anàlisi d'aigües, aliments i minerals, entre altres les de les aigües de Riotinto, algunes d'elles per encàrrec de Pedro Maria Rubio, autor del Tratado de las Fuentes Minerales de España.[3] Va rebre l'encomana de l'Orde de Carles III i en honor seu van anomenar un mineral de sulfat de níquel morenosita.

Referències[modifica]

  1. Antonio Moreno Ruiz a mcnbiografias.com
  2. Biografia Arxivat 2016-04-17 a Wayback Machine. al web de la RAC
  3. Antonio Moreno Ruiz al Diccionario de Epónimos