Aqualita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 18:13, 3 gen 2016 amb l'última edició de MineralBot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de mineralAqualita
Fórmula química(H₃O)₈(Na,K,Sr)₅Ca₆Zr₃Si₂₆O₆₆(OH)₉Cl Modifica el valor a Wikidata
Epònimaigua Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusdipòsit de crom i diòpsid d'Inagli, Aldan, República de Sakha, Districte Federal de l'Extrem Orient, Rússia
Classificació
Categoriasilicats > ciclosilicats
Nickel-Strunz 10a ed.9.CO.10
Nickel-Strunz 9a ed.9.CO.10 Modifica el valor a Wikidata
Dana64.1.1.3
Propietats
Sistema cristal·lítrigonal
Grup puntual3 - piramidal
Grup espacialspace group R3 (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Colorrosa
Fracturaconcoïdal
Tenacitatfràgil
Duresa4 a 5
Color de la ratllablanc
Diafanitattranslúcida
Densitat2,58(2) g/cm3 (mesurada); 2,66 g/cm3 (calculada)
Pleocroismevisible
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2002-066
SímbolAq Modifica el valor a Wikidata

L'aqualita és un mineral de la classe dels silicats, que pertany al grup de l'eudialita.[1] El nom al·ludeix a la seva composició.

Característiques

L'aqualita és un ciclosilicat de fórmula química (H3O)8(Na,K,Sr)5Ca6Zr3Si26O66(OH)9Cl, que va ser aprovat per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2002. Cristal·litza en el sistema trigonal formant cristalls equants.[2] La seva duresa a l'escala de Mohs és 4 a 5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'aqualita pertany a "09.CO: Ciclosilicats amb enllaços de 9 [Si9O27]18-" juntament amb els següents minerals: alluaivita, eudialita, ferrokentbrooksita, kentbrooksita, khomyakovita, manganokhomyakovita, oneil·lita, raslakita, feklichevita, carbokentbrooksita, zirsilita-(Ce), ikranita, taseqita, rastsvetaevita, golyshevita, labyrinthita, johnsenita-(Ce), mogovidita, georgbarsanovita, dualita, andrianovita, voronkovita i manganoeudialita .

Formació i jaciments

Es troba en pegmatites alcalines. Sol trobar-se associat a altres minerals com: thorita, natrolita, microclina, lorenzenita, innelita, galena, batisita o aegirina. Va ser descoberta al dipòsit de crom i diòpsid d'Inagli, a Aldan (República de Sakha, Rússia). També se n'ha trobat a Kovdor, també a Rússia, i a Kizilcaören (Eskişehir, Turquia).

Referències

  1. «Eudialyte Group» (en anglès). Mindat. [Consulta: 29 desembre 2015].
  2. «Aqualite» (en anglès). Handbook of Mineralogy. [Consulta: 29 desembre 2015].