Argila de bola

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Les argiles de bola són argiles sedimentàries caolíniques, que sovint consisteixen en 20-80% de caolinita, 10-25% de mica, 6-65% de quars. Localitzada a vetes en el mateix dipòsit té variacions en la composició, incloent-hi la quantitat dels principals minerals, minerals accessoris i materials carbonosos com el lignit.[1] Són de gra fi i de plàstic en la naturalesa.

Les argiles de bola són relativament dipòsits escassos a causa de la combinació dels factors geològics necessaris per a la seva formació i preservació. Ells són a mines d'algunes parts de l'est dels Estats Units i de tres jaciments[2] a Devon i Dorset al sud-oest d'Anglaterra.[3] Aquestes són comunament utilitzades en la construcció de molts articles de ceràmica, on la seva funció principal és tant per impartir plasticitat com per contribuir a l'estabilitat reològica durant els processos de formació.

Història[modifica]

El nom «argila de bola» es creu que deriva de l'època en què l'argila s'extreia a mà. Tallada en cubs de 15 a 17 quilos de pes durant el seu transport, les cantonades dels cubs s'arrodoniren deixant la forma de "boles".[1]

L'ús ceràmic de les argiles de bola a la Gran Bretanya es remunta a almenys a l'era de l'Imperi Romà. Un comerç més recent es va iniciar quan una argila era necessària per a la construcció de pipes de tabac en els segles xvi i xvii.[4] En el 1771 Josiah Wedgwood va signar un contracte per 1.400 tones l'any d'argila de bola amb Thomas Hyde de Purbeck, cosa que li va permetre coure parets primes de ceràmica.[5]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «What is ball clay?» (en anglès). Industrial Minerals Association - North America. [Consulta: 5 agost 2008].
  2. La Conca Bovey al South Devon, la Conca de Petrockstowe al North Devon i la Conca de Wareham al South Dorset.
  3. Highley, David; Bloodworth, Andrew; Bate, Richard. «Ball Clay - Mineral Planning Factsheet» (pdf file) (en anglès). British Geological Survey, 2006. [Consulta: 5 agost 2008].
  4. «The Widespread Use of Ball Clay» (en anglès). Introduction to Ball Clays. The Ball Clay Heritage Society. Arxivat de l'original el 2008-10-06. [Consulta: 5 agost 2008].
  5. «History of Ball Clay - Swanage Railway» (en anglès). The Purbeck Mineral & Mining Museum. Arxivat de l'original el 2008-05-14. [Consulta: 5 agost 2008].