Austfonna

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaAustfonna
(no) Austfonna Modifica el valor a Wikidata
Imatge
TipusInlandsis Modifica el valor a Wikidata
Localitzat a l'entitat geogràficaNordaustlandet Modifica el valor a Wikidata
Localització
ContinentEuropa Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaSvalbard (Noruega) Modifica el valor a Wikidata
Map
 79° 47′ N, 24° 40′ E / 79.78°N,24.66°E / 79.78; 24.66
Format per
Sørdomen (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Superfície8.492 km² Modifica el valor a Wikidata

L'Austfonna (literalment: glacera de l'est) és un casquet glacial situat a l'illa de Nordaustlandet, al nord-est de l'arxipèlag de Svalbard. Amb 8.120 km²,[1] és la segona glacera més gran d'Europa, després de la Vatnajökull, i la setena de la Terra. Aquesta glacera està estudiada regularment pels científics, en particular al marc dels estudis de climatologia.

El seu volum s'estima en uns 1900 km³, el seu gruix màxim és de 560 m i la seva altitud màxima de 800 m. Una gran part de la seva base es troba sota el nivell del mar, tal com passa a l'Antàrtida i Groenlàndia. El seu front marítim s'estén durant 180 km interromputs únicament per uns pocs afloraments rocosos.

Aquest casquet acostuma a estar exempt de crevasses. L'aigua de fusió regalima durant l'estiu i forma cascades espectaculars a certs indrets del front de la glacera. De fet, per efecte del trencament de la llengua glacial en arribar al mar, la glacera origina els icebergs més grans de les Svalbard.

En noruec, Aust té el mateix origen que Øst que vol dir Est i Fonna é un sinònim de Bre, que significa glacera. Austfonna literalment vol dir Glacera de l'Est. Cal destacar que aquesta glacera ha portat anteriorment els noms d'East Ice, Groote Ys Berg i Öst-isen.

Referències[modifica]

  1. «Austfonna - Isbre (Svalbard)». placenames.npolar.no. Arxivat de l'original el 2015-07-08. [Consulta: 28 octubre 2016].

Enllaços externs[modifica]