Baluní

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Baluni)
Infotaula de títol nobiliariBaluní
Tipusnakharark i casa noble Modifica el valor a Wikidata
Estatemirat d'Armènia Modifica el valor a Wikidata
Part denoblesa armènia Modifica el valor a Wikidata

Els Baluní (armeni Բալունի) o també Paluní van ser una família de nakharark (nobles) d'Armènia amb possessions al Balahovit (Balabitene) i Tsopq Sofene. Una branca també va tenir terres a Vaspurakan. Els prínceps Baluní eren una resta del poble Bala o Puli dels registres hitites, situat entre l'Astianene i Taron. Una altra branca d'aquesta nissaga eren els prínceps de Balabitene.

L'any 439 quan el Taron occidental va passar dels Gregòrides als Mamikònides, els Baluní, que potser depenien dels gregòrides, devien passar a dependre dels nous senyors. Seria aleshores que una branca va emigrar a Vaspurakan on haurien creat un petit domini que van anomenar Balunik o Palunik.

Un nakharar de nom Varaz Shapuh s'esmenta cap a l'any 445 i un Artak Baluní va participar en la revolta nacional armènia de l'any 451 on Vardan II Mamikonian es va aixecar contra el rei Yezdegerd II, junt amb un altre Varaz Shapuh, probablement diferent del primer. Tot i la derrota, el 480 tornaven a dominar les seves terres del Balunik sota Papal però probablement sotmesos a l'Imperi Romà d'Orient. Un Varas Baluní s'esmenta com a nakharar encara l'any 506. Després es devien extingir i desapareixen de les fonts.[1]

Referències[modifica]

  1. Toumanoff, Cyrille. Studies in Christian Caucasian history. Washington: Georgetown University Press, 1963, p. 210. 

Bibliografia[modifica]

  • René Grousset, Histoire de l'Arménie des origines à 1071. París: Payot, 1947 (reimpr. 1973, 1984, 1995, 2008), 644 pàg.
  • Cyril Toumanoff, "Introduction to christian Caucasian history II: States and Dynasties of the Formative Period", Traditio, Vol. 17 (1961), Published by: Fordham University [1].