Biblioteca del Reial Institut d'Estudis Asturians

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Biblioteca del Reial Institut d'Estudis Asturians
Imatge
Dades
TipusBiblioteca especialitzada i biblioteca central Modifica el valor a Wikidata
Part deReal Instituto de Estudios Asturianos Modifica el valor a Wikidata
Construcció1946 Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaOviedo (província d'Astúries) i Oviedo (província d'Astúries) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPlz. de Porlier, 9, 1ª Planta. Palacio del Conde de Toreno Modifica el valor a Wikidata
Map
 43° 21′ 46″ N, 5° 50′ 44″ O / 43.36274°N,5.845623°O / 43.36274; -5.845623
Activitat
Propietat deReal Instituto de Estudios Asturianos Modifica el valor a Wikidata
Lloc webridea.org Modifica el valor a Wikidata

La Biblioteca del Reial Institut d'Estudis Asturians (en asturlleonès: Biblioteca del Real Institutu d'Estudios Asturianos; BARIDEA) és una entitat pública encarregada del dipòsit del patrimoni bibliogràfic i documental d'Astúries.

La biblioteca i l'arxiu de l'Institut tenen la seu en el Palau Conde de Toreno, situat en ple centre històric d'Uviéu, entre l'edifici històric de la universitat i la catedral. La biblioteca està especialitzada en fons bibliogràfics i documentals sobre Astúries, autors i llurs obres en qualsevol camp del coneixement i és un dels centres de recerca i estudi propis amb els quals compta el RIDEA, institut que es va constituir formalment l'estiu de 1946, gràcies a la Diputació Provincial, que va cedir una part dels seus fons bibliogràfics, així com la petita part que es conservava de la biblioteca i de l'arxiu de la Societat Econòmica d'Amics del País d'Astúries, per a formar el nucli fundacional de l'actual biblioteca. El centre té com un dels seus principals objectius el suport a l'estudi i la recerca relacionats amb Astúries i amb la cultura asturiana.

La normativa per la qual es regeix la biblioteca és la Llei i el Reglament del RIDEA que estableixen que al capdavant hi hagi un "Bibliotecari Conservador", a part de la bibliotecària, que formi part de la Junta Directiva de l'Institut.[1] La Llei també indica que el centre ha de coordinar-se amb les altres biblioteques i arxius de la comunitat «especialment amb la Biblioteca d'Astúries i amb l'Arxiu Històric d'Astúries». Igual que aquests, per als treballs tècnics se segueix la normativa nacional i internacional acceptada en tot l'Estat per a les biblioteques i arxius públics establerta en el BOE.[2]

Serveis[modifica]

Els serveis més importants que ofereix són els següents:

  • Consulta en sala de tots els fons bibliogràfics i documentals del RIDEA.
  • Informació i referència relacionada amb la cultura asturiana, tant a la biblioteca com per mitjà dels sistemes habilitats a aquesta finalitat (telèfon, web, correu, etc.).
  • Accés al Catàleg de la biblioteca, a la Xarxa de Biblioteques Públiques d'Astúries i als catàlegs col·lectius dels quals forma part, com són el Catàleg Col·lectiu del Patrimoni Bibliogràfic Espanyol o la Biblioteca Virtual del Principat d'Astúries (BVA), a través de la qual es coopera amb el portal digital Hispana i amb la biblioteca digital Europeana.
  • Accés als inventaris d'arxiu dels fons propis, integrats al portal "Arxius d'Astúries"
  • Accés al portal de Premsa Històrica del Ministeri de Cultura, amb el qual col·labora tot aportant-hi fons per a digitalitzar.
  • Reproducció de documents bé per mitjà de fotocòpies o còpies digitals o mitjançant fotografies amb càmeres pròpies, tot seguint la legislació vigent.
  • Préstec bibliogràfic o documental per a exposicions, publicacions o activitats culturals encaminades a difondre la història i la cultura asturianes.

Fons[modifica]

El conjunt bibliogràfic i documental que conformen la biblioteca i l'arxiu està organitzat en tres seccions:

Biblioteca[modifica]

La Biblioteca del Reial Institut d'Estudis Asturians compta amb més trenta mil títols de llibres i fulletons i s'organitza en tres seccions o fons:

  • Fons Asturià: obres d'autors, temàtica o edició asturians.[3]
  • Fons Antic: biblioteques que s'han mantingut individualitzades per la seva procedència sota el nom del propietari original, per ser aquests importants personalitats i institucions de la cultura asturians que han llegat, cedit o venut les seves biblioteques a l'Institut.[4] A més dels ja esmentats de la Diputació i de la Societat Econòmica, cal destacar una part de Biblioteca de catedràtic i rector de la Universitat d'Uviéu, Fermín Canella, la del seu fill Carlos Canella, la del bibliòfil i escriptor Màxim Forts Acevedo, la de l'historiador sierense Fausto Vigil, la de l'etnògraf i folklorista asturià Constantino Cabal, la donació de la Família Álvarez Buylla o la biblioteca de les empreses Figaredo, entre altres.
  • Fons General: Format per les publicacions que l'Institut ha anat adquirint per intercanvi de les seves publicacions amb diferents instituts d'estudis locals i institucions espanyoles i estrangeres. Esment específic mereix en aquest apartat la donació d'una part del fons de l'Editorial Porrúa de Mèxic, els propietaris de la qual són d'origen asturià.

Hemeroteca[modifica]

L'hemeroteca del RIDEA està formada per uns 400 títols de revistes científiques i culturals que es reben per intercanvi amb les publicacions de l'Institut i per una petita col·lecció de periòdics antics, com el periòdic Castropol o diversos volums d'El Carbayón, o del periòdic Regió (1924-1958).

Arxiu[modifica]

Els fons arxivístics del RIDEA estan constituïts, a més de per l'arxiu de la pròpia institució, per altres fons documentals. L'arxiu està ordenat en dues seccions:

Referències[modifica]

  1. RIDEA. «Ley y Reglamento del RIDEA». Arxivat de l'original el 27 d'abril de 2016. [Consulta: 18 abril 2016].
  2. «BOE.es - Código de Legislación Bibliotecaria» (en espanyol (no disponible en català)). [Consulta: 12 abril 2023].
  3. Toyos, Ana Belén de los, Catálogo de libros de fondo asturiano, Oviedo, RIDEA, 1996.
  4. Castaño Rodríguez, María José, Catálogo de libros del fondo antiguo, Oviedo, RIDEA, 1996.
  5. Véaseː Archivos de Asturias. En línea, disponible enː [Enllaç no actiu]#x5D;=listadoInventarios
  6. Fondo fotográfico del IDEA: 40 años de cultura asturiana (2), 1946-1986, Oviedo, RIDEA, 1989.
  7. Se conservan más imágenes de este fotógrafo en otras fototecas españolas como la de la Universidad de Sevillaː En línea, disponible neː http://fototeca.us.es/lista.jsp?buscando=true&id_fotografo=767 Arxivat 2016-04-28 a Wayback Machine.
  8. Se conservan otros fondos de esta casa fotográfica en la sede web de Ministerio de Cultura. En línea, disponible enː http://ipce.mcu.es/documentacion/fototeca/fondos/moreno.html
  9. García Cuetos, María Pilar. «Alejandro Ferrant y Manuel Gómez-Moreno: aplicación del método científico del CEH a la restauración monumental». [Consulta: 18 abril 2016].