Bicicletes Rabasa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióBicicletes Rabasa

Publicitat de l'empresa de començaments dels 80
Dades
Tipusempresa
fabricant de bicicletes Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1922
FundadorSimeó Rabasa i Singla i Josep Rabasa i Singla Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu

Lloc webrabasacycle.com Modifica el valor a Wikidata

Bicicletes Rabasa és una empresa catalana de bicicletes, amb seu a Mollet del Vallès (Vallès Oriental). La companyia va ser fundada pels germans Simeó i Josep Rabasa. Va iniciar la seva activitat el 1922, originalment com a taller de reparació de bicicletes. En l'actualitat té el nom comercial de Rabasa Cycle i es dedica a la fabricació de bicicletes urbanes i a la distribució de complements.

Història[modifica]

Antiga fàbrica de Bicicletes Rabasa a Mollet del Vallès

El primer local de Bicicletes Rabasa es va inaugurar el 1922. Es tractava d'un taller de venda, lloguer i reparació de bicicletes dirigit per Simeó Rabasa.[1] Tres anys després, l'empresari va ampliar la societat amb el seu cunyat, Vicenç Solà, i en pocs anys l'empresa va créixer amb vint-i-una sucursals de venda i lloguer de bicicletes repartides per la comarca del Vallès. Va introduir la compra a terminis sense interessos i també va fomentar les classes de bicicleta per a dones.[2]

El 1930 Rabasa i Solà es van separar i, un any després, Simeó Rabasa va inaugurar un nou taller a la localitat de Martorelles.[3] Les noves instal·lacions li van permetre fabricar parafangs i especialitzar-se en la producció de quadres i conjunts, sols o independients.[4]

Durant la guerra civil espanyola, la producció es va reduir per les dificultats d'aprovisionament. La fàbrica va ser confiscada pel govern de la República que la va utilitzar per reparar motors d'avions militars.[4]
Després de la guerra civil, la producció de bicicletes es va reprendre. El 1944 Simeó Rabasa va crear una societat limitada amb el seu germà, Josep, anomenada Bicicletes Rabasa. Des d'aleshores el negoci de les bicicletes va compartir protagonisme amb la producció de components per motocicletes.

El 1950 Bicicletes Rabasa es va convertir en Nacional Motor S.A. i va presentar a la Fira de Mostres de Barcelona la primera motocicleta Derbi (acrònim que prové de l'expressió «derivat de bicicleta»). A l'empresa se la va conèixer comercialment com Rabasa DERBI.[5] El 1970 la companyia es va dividir en dos. La producció de bicicletes va quedar sota la direcció de Margarida Rabasa (filla de Simeó Rabasa i Singla) i Dante Adami, que van fundar una nova planta de bicicletes a la localitat de Mollet del Vallès. Les noves instal·lacions ocupaven 26.000 metres quadrats. S'hi van fabricar prop de dos milions de bicicletes fins a l'any 1996, quan la planta va tancar.[6]

El 2011, l'empresari Albert Adami Rabasa reinicia la comercialització de bicicletes Rabasa. El nom comercial de l'empresa és Rabasa Cycle i se centra en la producció de bicicletes urbanes.

Models[modifica]

Model Rabasa Corsa

Panther BMX
Les bicicletes Rabasa de BMX i trialsín es van comercialitzar durant els anys 80. L'equip Rabasa DERBI de trialsín (intergat, entre d'altres, per Joan Pons i Marc Colomer) va conquistar quatre campionats mundials i nou campionats d'Espanya en categories benjamí, aleví, infantil i cadet. Els seus ciclistes competien amb models de la gamma Panther BMX.

Lady y Hollyday
En els seus inicis, com a taller de bicicletes als anys 20, Rabasa va fomentar les classes de bicicleta per a dones. Posteriorment, com a fabricant de bicicletes, l'empresa va desenvolupar diversos models dissenyats específicament per al públic femení, com les bicicletes Lady i Hollyday.

Cross-Jet
El model Cross-Jet BMX-Panther va tenir un gran èxit entre el públic adolescent en els anys 80. Destacava pel seu fre de disc i per la varietat de complements disponibles. El model va participar en nombrosos campionats nacionals i mundials de trial de ciclisme.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Huguet, Josep Maria. «Feina (ben) feta no fa destorb. Simeó Rabasa: breu semblança d'un treballador amb empenta.». elmati.cat, gener 2012. Arxivat de l'original el 29 novembre 2014. [Consulta: 28 febrer 2012].
  2. El meu avi. Simeó Rabasa, bicicletes i derivats Arxivat 2012-10-14 a Wayback Machine., Guió del documental produït per TV3. 17 d'octubre 2001..
  3. Boter de Palau, Ramon; Palacín, Samuel. «Apunts per a la història de la indústria ciclista de Mollet. Una conversa amb Antonio Basoli i Rabasa» (PDF). Notes. Museu Abelló, 2003. [Consulta: 28 febrer 2012].
  4. 4,0 4,1 Rabasa, Simeó. «Simeon Rabasa Singla. 85 años de la vida de un hombre». Rabasa DERBI, 1982. ISBN 84-261-2312-0
  5. «Simeón Rabasa Singla, fundador de Rabasa Derbi». Diari El País. 20 de gener de 1988.
  6. «Cierra bicicletas Rabasa». Diari El País. 05 de gener de 1996.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bicicletes Rabasa