Cabe

Infotaula de geografia físicaCabe
Imatge
El Cabe al seu pas per Monforte de Lemos
TipusRiu Modifica el valor a Wikidata
Inici
Cota inicial950 m
Entitat territorial administrativaLugo (Galícia) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióFoilebar, Lugo
Final
Cota final125 m
Entitat territorial administrativaCastella i Lleó (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióRiu Sil
DesembocaduraSil Modifica el valor a Wikidata
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 42° 25′ 56″ N, 7° 39′ 44″ O / 42.43222°N,7.66223°O / 42.43222; -7.66223
Afluent
Conca hidrogràficaconca del riu Miño Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Mida56 (longitud) km
TravessaGalícia
Superfície de conca hidrogràfica737 km² Modifica el valor a Wikidata

El Cabe és un riu del nord-oest de la península Ibèrica que circula per la província de Lugo. És un dels principals afluents del Sil. Era anomenat Chalibe pels romans.

Transcorre pels termes municipals d'O Incio, A Pobra do Brollón, Monforte de Lemos, Pantón i Sober. La seva conca hidrogràfica, de 737 km² abasta també els municipis de Bóveda, Paradela i O Saviñao. Té grans problemes de contaminació en algunes àrees del seu curs baix. L'espècie més abundant que habita al riu és la truita comuna.

Curs[modifica]

El Cabe neix a uns 900 metres d'altitud a la parròquia de Foilebar, al municipi d'O Incio, a l'oest de la serra d'O Courel. El seu curs alt és accidentat degut a l'orografia del terreny. Travessa les localitats de Santa Mariña, Río i Trascastro, on rep les aigües del riu Antiga i hi ha dos molins: els de Sancho i Vila. Continua per San Miguel, Barreiro i San Pedro, on hi ha el molí de Cortiñas i una presa per a l'abastament.

Uns quilòmetres aigües avall entra en el municipi d'A Pobra do Brollón, on passa per la localitat de Biduedo abans de rebre les aigües de diversos rierols: Paraxes, A Córnea, Acevedo, Val de Forgas i Sobrecín. S'endinsa llavors a la vall de Lemos, on el seu curs és molt més pla i recte. Travessa les localitats de Pacios de Veiga, on hi ha dos molins, Veiga, on rep les aigües del riu Picarrexo, i Santalla de Rei. Posteriorment passa per les localitats d'A Nogueira, Alende i A Lama, a la parròquia d'Eixón, i per Fornelas, on rep les aigües del riu Saa abans de girar cap a la dreta rodejant la serra d'O Moncai.

S'endinsa al municipi de Monforte de Lemos, on passa per les localitats de Camporrío, on rep les aigües del riu Mao; Remuín, O Freixo i Ribas Altas abans d'entrar a la ciutat. En el nucli urbà creua la Ponte Vella i rep les aigües de dos rierols: Rioseco i A Veiga. Després passa per les localitats de Piñeira i Distriz, on desemboquen el barranc de Carballo i el riu Cinsa.

Entra al municipi de Pantón, on trobem l'illeta de Muíño. Passa per Eireos i Valado, on rep les aigües del rierol de Sante. Des de llavors i fins a la seva desembocadura marca el límit entre els municipis de Pantón i Sober. Rep les aigües del riu Carabelos i passa per Canaval. Passa per sota de la carretera N-120 i rep les aigües del riu Ferreira. Posteriorment passa per Areas i O Cotillón, abans d'ésser creuat per la línia de ferrocarril que uneix Ourense i Monforte i rebre les aigües del rierol d'A Pereira.

Desemboca al Sil a la localitat d'A Barca, a uns 125 metres sobre el nivell del mar. La seva desembocadura es troba en el límit entre els municipis de Pantón i Sober, a la província de Lugo, i el municipi de Nogueira de Ramuín, a la província d'Ourense.

Afluents[modifica]

Els principals afluents del Cabe són:

  • Pel marge dret (oest):
    • Mao
    • Cinsa
    • Carabelos
    • Ferreira
  • Pel marge esquerre (est):
    • Antiga
    • Picarrexo
    • Saa