Cal Músic (Tagamanent)

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Cal Músic
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Primera menció escrita1682
Construcció1599 - 2009-2010 Restauració
Característiques
Estat d'úsen perfecte estat de conservació
Estil arquitectònicobra popular
Materialgres vermell
Mesura6 (alçària) × 4 (amplada) × 7,5 (longitud) m
Altitud390 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaTagamanent (Vallès Oriental) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióLes Casetes del Congost
Map
 41° 44′ 08″ N, 2° 16′ 19″ E / 41.7356°N,2.27192°E / 41.7356; 2.27192

Cal Músich del Congost - actualment ha canviat la denominació per Ca La Rosa, en honor de Na Rosa Guillot Ruiz (1923-2013), era un mas del vilatge de Les Casetes del Congost, avui però, en forma part del mas de La Casa Nova, a Santa Eugènia del Congost, municipi de Tagamanent, Vallès Oriental, (Catalunya).

Descripció[modifica]

És una masia datada l'any 1682 forma part del Patrimoni Arquitectònic de Tagamanent i Catalunya.[1] A la llinda de la finestra de la cuina hi ha gravat "1682 + Joan Músich" i a la llinda d'entrada "Cal Músich 1698". Situada entre la desapareguda Can Pou (Tagamanent) i per Can Pere Moliner per Ponent i per Cal Xesc (Cal Xesch del Congost) per Llevant. És esmentada en una obra cabdal per conèixer la toponímia de Tagamanent.[2] Ha arribat als nostres dies en un estat de conservació excel·lent. Actualment és una masia dedicada al turisme.

La denominació d'aquesta masia ha tingut diferents noms en el decurs dels anys,

  • Can Vilardebò o Can Vilardebò Romeu
  • Cal Músich o Cal Músich del Congost
  • Músic de dalt (al fons de la Vall del Congost vora l'antiga carretera de Ribes hi havia també l'hostal de Cal Músich Nou).
  • Cal Músic (norma postfabriana, d'esborrar les h finals)

Tot i que al registre de la propietat posa "Cal Músich".[3]

Història[modifica]

Gent de Cal Músich del Congost a mitjans de segle xix, van anar a una petita casa del fons de la Vall per obrir l'Hostal a la vora de la carretera de Barcelona a Vic "Cal Músich Nou". Des de l'any 1977 aquesta masia forma part del mas de La Casa Nova de can Pere Torn.

Arquitectura[modifica]

Estructura tradicional de planta rectangular de 60m2, dues plantes d'alçada. La façana és de carreus de pedra vermella/beige i finestres de pedra picada del mateix color. ha estat reformada els anys 60 del segle XX per la Família Mulà consistent en la reconstrucció de les façanes laterals de Ponent i Llevant amb alguna peça dels brancals i llindes de finestra i de porta de la ruïna de Can Pou (avui malauradament desapareguda), la llinda de la finestra de punt rodó que dona a Llevant era la porta d'entrada de Can Pou. Es va fer una restauració molt acurada l'any 2009 i 2010 per la Família Vila. Era enllosada.[4]

Llibre d'Enric Garcia-Pey, Tagamanent, noms de cases i de lloc, Ajuntament de Tagamanent, any 1998[modifica]

Músic, cal, Aquesta casa ha estat reformada amb peces de les cases del veïnat de les Casetes que foren enderrocades. Una llinda de finestres a la façana de ponent diu: "Joan Músich 1682" i la mateixa data a la porta d'entrada. Tanmateix és una peça col·locada als anys 1960. Una rajola a la façama té la imatge i el nom de "Músic". Ara queda situada la penúltima de les Casetes del Congost sobre el torrent de Cal Xesc.

"Casa denominada Cal Músic i també Vilardebó Romeu. migdia-ponent Can Pou. Felip Fargues Carner" ...Distribució de la riquesa urbana any 1912 SO propietari Filomena Farràs Solé, Musich de dalt." (AN. Cadastre any 1946 núm 14-14-1) ..."Mariano Artigas. Una casa possehida per dit duenyo anomenada cal Músich ab son hort de dos cortans terra tersera qualitat ab oliberas i cinch cortans camp quarta qualitat. Afronta a lleban ab Cal Xesch a mitg dia ab lo Torren i a ponen i Tremontana ab lo pont" (APE, II RT, núm.61).[2]

"Simon Vila. Una casa possehida per dit duenyo anomenada Cal Xesch ab son hort.... Afronta a lleban i mitg dia ab lo Torrent de Santa Eugènia, i a ponen i Tremontana ab cal Musich del Congost"[2]

La passera de Cal Músic, Abans, per travessar el torrent de cal Xesc, es feia amb dos graons que servien de passera, i era molt difícil passar quan baixava molta aigua. Ara dues bigues amb grans lloses a sobre formen aquesta passera, a la qual baixem des de davant de la casa de cal Músich.[2] Fa un parell d'anys, es va refer, i ara hi ha un pont de fusta modern.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cal Músic
  1. Llistat Patrimoni de Tagamanent. Ajuntament de Tagamanent. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Garcia-Pey, Enric. Tagamanent, Noms de cases i de lloc. Ajuntament de Tagamanent, 1998, p. 48-67-280. 
  3. ...radican las casas denominadas "Cal Músich " ...en el punto llamado "Las Casetas del Congost" RP
  4. Fons documental i fotogràfic "Arxiu Josep Vila i Sans", 1919-2012.