Cal Sogues

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Cal Sogues
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSant Martí Sarroca (Alt Penedès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCtra. BV-2122, km 7, a 200 m. Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 22′ 58″ N, 1° 38′ 14″ E / 41.382852°N,1.637337°E / 41.382852; 1.637337
Format perTorre de l'Aigua del Pont de Cal Sogas Modifica el valor a Wikidata
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC4770 Modifica el valor a Wikidata
Bé cultural d'interès local
Torre de l'Aigua del Pont de Cal Sogas
Id. IPAC4768 Modifica el valor a Wikidata

Cal Sogues és una masia del municipi de Sant Martí Sarroca (Alt Penedès) protegida com a bé cultural d'interès local. No es pot assegurar amb certesa l'època històrica de la masia, però segons el testimoni verbal del propietari, l'obra inicial és segurament anterior al segle xviii i ha sofert diverses reformes en dates successives.[1] D'aquesta casa en depèn la Torre de l'aigua del Pont de Cal Sogues, que també està protegida com a bé cultural d'interès local.

Masia[modifica]

Masia amb planta baixa, pis i golfes, amb teulada a dues vessants.[1] La façana està dividida en sectors per bandes verticals i horitzontals de maó, coronades per quatre arcades i centrada per un portal d'arc de mig punt adovellat i per una finestra superior de marcs, ampits i arc conopial de pedra, amb trencaaigües motllurat.[1] Hi ha un jardí davanter tancat per un baluard que inclou un pou i edificis agrícoles annexes.[1] Cal Sogas, dona nom a la barriada que s'ha creat al seu entorn.[1] En els ràfecs hi ha sanefes en ziga-zaga.[1]

Torre[modifica]

Torre de l'Aigua del Pont de Cal Sogas

La Torre de l'aigua del Pont de Cal Sogues és una obra del municipi de Sant Martí Sarroca (Alt Penedès) protegida com a bé cultural d'interès local. És una torre de planta quadrada i alçat paral·lelepípede, construïda amb maons. Té portes a la planta baixa i finestres d'arc de mig punt al primer pis amb marcs en relleu, com a les cantonades.[2]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cal Sogues
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 «Cal Sogues». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 3 setembre 2015].
  2. «Torre del Pont de Cal Sogues». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 3 setembre 2015].