Calcidoïdeus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuCalcidoïdeus
Chalcidoidea Modifica el valor a Wikidata

Pteromalus puparum Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreHymenoptera
SuperfamíliaChalcidoidea Modifica el valor a Wikidata
Latreille, 1817

Els calcidoïdeus (Chalcidoidea) són una gran superfamília d'himenòpters apòcrits que té quasi 23.000 espècies conegudes[1] i s'estima que en total n'hi ha de 60.000 a 500.000,[2] cosa que significa que la majoria encara s'han de descobrir i de descriure. Inclouen el més petit dels insectes coneguts, Dicopomorpha echmepterygis. Els calcídids són vespetes de color fosc, sovint metàl·lic blau o verd amb el cos complexament esculpit.

La majoria de les espècies són parasitoides d'altres insectes, atacant-los en l'estadi d'ou o de larva. Els seus hostes es troben com a mínim dins 12 ordres d'insectes diferents, incloent Lepidoptera, Diptera, Coleoptera, Hemiptera i altres Hymenoptera, com també dos ordres d'Arachnida, i fins i tot una família de nematodes. Unes poques espècies són fitòfagues. Com a grup, els Chalcidoidea són beneficiosos pels humans per al control de plagues agrícoles i moltes espècies s'han importat per a fer aquest control biològic.

Taxonomia[modifica]

Chalcis biguttata

La classificació de superfamília Chalcidoidea, com la de la majoria dels himenòpters, està en contínua revisió. Actualment hi ha 22 famílies reconegudes:

Hi ha també una família extinta, Khutelchalcididae Rasnitsyn, Basibuyuk & Quicke, 2004.

Referències[modifica]

  1. Aguiar, A.P.; Deans, A.R.; Engel, M.S.; Forshage, M.; Huber, J.T.; Jennings, J.T.; Johnson, N.F.; Lelej, A.S.; Longino, J.T. «Order Hymenoptera Linnaeus, 1758. In: Zhang, Z.-Q. (Ed.) Animal Biodiversity: An Outline of Higher-level Classification and Survey of Taxonomic Richness (Addenda 2013)». Zootaxa, 3703, 2013, pàg. 1–82.
  2. «Universal Chalcidoidea Database». [Consulta: 29 agost 2023].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Calcidoïdeus