Can Parellada (Agullana)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre Can Gomis d'Agullana. Vegeu-ne altres significats a «Can Gomis (desambiguació)».
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Can Parellada
Imatge
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicmodernisme Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaAgullana (Alt Empordà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCarrer Lluís Gomis, 6 Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 23′ N, 2° 51′ E / 42.39°N,2.85°E / 42.39; 2.85
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC17814 Modifica el valor a Wikidata

Can Parellada, anteriorment anomenat can Gomis,[1] és un edifici del municipi d'Agullana inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Entrada de la finca

Edifici situat als afores del poble que s'aixeca enmig d'uns jardins que l'aïllen completament del nucli urbà. L'accés directe a la planta noble s'efectua a través de rampes i d'un pont. La planta baixa, inicialment destinada a serveis, avui està integrada a la residència. A la banda de tramuntana s'obre la gran porta d'entrada, allindanada i amb un gran arc que la sobremunta i columnes helicoidals als costats. Immediatament a sobre hi ha una imatge de la Verge dins una mena de fornícula. Els arcs, determinats punts de la paret, els pedestals del pont i altres zones de l'edifici, estan profusament decorats amb temes florals. Al cantó de migjorn una gran tribuna irregular, amb balcons circulars als costats i suportada per columnes, accentua encara més la preponderància de les línies corbes a tot l'edifici.

La fusteria i els mobles van ser dissenyats en estil modernista; també ho eren les vidrieres, actualment desaparegudes. La forta tendència al floralisme i a la línia corba expressen una notable influència gaudiniana.[2]

Història[modifica]

Es tracta d'un dels edificis modernistes més destacats d'Agullana. Aquest estil arquitectònic arribà a la població empordanesa a inicis del segle xx, i la seva penetració es traduí tant en la construcció d'edificis d'ús particular (can Vidal, ca l'Estela o can Parellada) com en obres de tipus social (Grup escolar, l'asil Gomis i el cafè la Concòrdia). Amb aquesta proliferació de construccions modernistes, juntament amb la gran fortuna personal dels Gomis, no resulta estrany que el primer projecte de Can Parellada fos encarregat a Antoni Gaudí.

Malgrat tot l'arquitecte barceloní va trencar aviat el seu compromís, segons sembla, a causa de les diferències sorgides entre ell i els Gomis sobre el pressupost per la realització dels acabats escultòrics de les façanes. Així fou com l'obra passà a mans de Josep Pijoan, arquitecte que es va inspirar en alguns elements característics de l'arquitectura de Gaudí.[2]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Can Parellada
  1. «Can Gomis (ara Can Parellada)». Arquitectura Modernista.
  2. 2,0 2,1 «Can Parellada». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 18 novembre 2013].