Can Pau Torrents

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Can Pau Torrents
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXVII, XVIII
Característiques
Estil arquitectònicHistoricisme, eclecticisme
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSant Joan Despí (Baix Llobregat) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCamí del Mig, disseminat 7. Sant Joan Despí (Baix Llobregat)
Map
 41° 22′ N, 2° 03′ E / 41.37°N,2.05°E / 41.37; 2.05
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC19230 Modifica el valor a Wikidata

Can Pau Torrents és una masia de Sant Joan Despí (Baix Llobregat) inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

És una edificació de planta rectangular formada per planta baixa, pis i golfes. Al cos central, les golfes donen a l'exterior mitjançant una galeria formada per petites arcades de mig punt[1] (galeria de solana).[2] Els cossos laterals tenen galeries que s'obren amb àmplies arcades[1] i tenen pintures murals del segle xviii.[2] Està modificada en la part posterior amb la prolongació del cos i coberta de teula.[1]

Separada de la casa, però al costat mateix hi ha una capella neogòtica datada a finals de segle xix (registrada al Bisbat a nom dels Maluquer), on fou portat el cos de Josep Maluquer i Salvador en morir, l'any 1931. La capella s'anomena Capella de Sant Jaume[1] i té una sola nau, una rosassa de forma quatrifoliada, coberta a dues aigües i una porta flanquejada per dues columnetes amb capitells.[3]

Història[modifica]

L'històric Pittosporum, a l'aparcament del restaurant (la masia queda a l'esquerra de la foto).
La masia hostatja un restaurant des del 1972

Hom suposa aquest l'emplaçament del jardí botànic, creat per Jaume Salvador i Pedrol l'any 1723.[1]

Davant de la masia hi queda un exemplar de pitòspor (Pittosporum tobira), molt antic i de port espectacular per aquesta espècie d'origen xinès i que és freqüent com a arbust ornamental però amb mides molt inferior. Se suposa que devia formar part d'aquest jardí botànic.[4][5]

Per aquell temps la masia va ser coneguda com a Cal Baró de la Bleda.[6]

A principis de segle XX (1910) la finca va ser comprada per la família Torrents, que n'havien estat fins llavors els masovers.[1] El 1972 es va convertir en restaurant.[1]

El 19 de juny de 2014 Josep Maria Montserrat, director de l'Institut Botànic de Barcelona, va fer una conferència a l'Institut d'Estudis Catalans on explicava la història del Jardí Botànic de Sant Joan Despí i de El Hortícola[7] situat a la Riera de Malla de Barcelona[8] entre Passeig de Gràcia i la carretera de Sarrià (actuals carrers de Mallorca, València, Provença, Muntaner, Aribau i Balmes[9]).[10]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Can Pau Torrents
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 «Can Pau Torrents». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 28 agost 2014].
  2. 2,0 2,1 «Can Pau Torrents». Pobles de Catalunya. Guia del Patrimoni Històric i Artístic dels municipis catalans. Fundació per a la Difusió del Patrimoni Monumental Català.
  3. «Capella de Can Pau Torrents». Pobles de Catalunya. Guia del Patrimoni Històric i Artístic dels municipis catalans. Fundació per a la Difusió del Patrimoni Monumental Català.
  4. Arroyes, Àngel. Plantes singulars de Sant Joan Despí. Ajuntament de Sant Joan Despí, 2006, p. Fitxa 19 [Consulta: 30 juliol 2014].  Arxivat 24 de setembre 2015 a Wayback Machine.
  5. «El nostre pitospor». Masia-Restaurant Can Pau Torrents. [Consulta: 1r setembre 2014].
  6. «Història/tradició familiar». Can Pau Torrents - Masia-restaurant. Arxivat de l'original el 3 de setembre 2014. [Consulta: 1r setembre 2014].
  7. Campderrós, Narciso Vidal y. Elogio funebre de José Salvador Soler (en castellà). Impr Nueva, 1856. 
  8. Supremo, Spain Tribunal; Miquel, G. Jurisprudencia administrativa: colección completa de las resoluciones dictadas por el Tribunal Supremo (Sala de lo Contencioso-Administrativo) desde su instalación en 1846 hasta el día, y de las decisións recaídas a consulta del Consejo de Estado sobre competencias y conflictos de jurisdicción ... (en castellà). Editorial Reus, 1884. 
  9. «Pla topogràfic de Cerdà (Establecimiento Agrícola)». MUHBA.
  10. «El jardí botànic de Sant Joan Despí de la familia Salvador». Josep Maria Montserrat, 19-06-2014.

Enllaços externs[modifica]

  • «Can Pau Torrents». Pobles de Catalunya. Guia del Patrimoni Històric i Artístic dels municipis catalans. Fundació per a la Difusió del Patrimoni Monumental Català.
  • «Capella de Can Pau Torrents». Pobles de Catalunya. Guia del Patrimoni Històric i Artístic dels municipis catalans. Fundació per a la Difusió del Patrimoni Monumental Català.
  • Masia-restaurant Can Pau Torrents