Cang Jie

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeCang Jie

Modifica el valor a Wikidata
Tipusésser humà
heroi cultural
personatge llegendari Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióescriptor, inventor i ministre Modifica el valor a Wikidata
Altres
EquivalentShihuang (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Representació mitològica de Cang Jie, amb quatre ulls i quatre parpelles

Cang Jie (Xinès tradicional: 倉頡, Xinès simplificat: 仓颉, pinyin: Cāngjié) (aproximadament 2667 aC—2596 aC) és una figura llegendària de l'antiga Xina, considerat un dels historiadors oficials de l'emperador Groc Huang Di, així com l'inventor dels caràcters xinesos.[1]

Llegenda de la creació dels caràcters[modifica]

Poc després de la unificació de la Xina, l'emperador Groc estava terriblement decebut amb el sistema de comunicació de nusos en cordes, de manera que manà a Cang Jie buscar un sistema alternatiu d'escriptura. Aquest s'assegué a la vora d'un riu i es dedicà totalment a completar aquesta tasca. Per desgràcia, després de molt de temps dedicat i molta feina feta, no va aconseguir crear cap caràcter.

Un dia, Cang Jie veié un fènix que volava amb un objecte al bec. L'objecte caigué a terra des del bec del fènix just davant de Cang Jie, que veié que es tractava de la impressió d'una mena d'empremta animal. Veient-se incapaç de reconèixer a quin animal es tractava, demanà ajuda a un caçador que passava per allà. El caçador li digué que es tractava de l'empremta d'un pixiu, una empremta diferent a la de qualsevol altre animal.

De la conversa entre Cang Jie i l'emperador en sortí la idea que un sol dibuix podia representar les característiques úniques de qualsevol cosa existent al món. Així, Cang Jie començà a representar les característiques de tot allò que veia (el sol, la lluna, les estrelles, els núvols, etc.) en cada caràcter que creava, i a poc a poc, anà recopilant una llista de caràcters prou llarga com per a presentar-la com a nou sistema d'escriptura davant l'emperador Groc.

Influència de Cang Jie[modifica]

  • Molts són els llocs de la Xina que tenen monuments o temples commemoratius del lloc on suposadament Cang Jie creà els caràcters xinesos, bàsicament a les províncies de Shandong, Henan, Hebei i Shaanxi.
  • Un dels sistemes d'introducció de caràcters xinesos en ordinadors s'anomena Cangjie en honor d'aquest personatge.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cang Jie
  1. Zhang, Shudong. 《中华印刷通史》 (A General History of Chinese Printing) (en xinès). Taipei: XingCai Literary Foundation, 2005, p. ch.3, sec.1. ISBN 957-99638-3-5.