Cankili I

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCankili I

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ta) சங்கிலியன் Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementNallur Modifica el valor a Wikidata
Mort1565 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Nallur Modifica el valor a Wikidata
SepulturaNallur Modifica el valor a Wikidata
Rei de Jaffna
1519 – 1561
← Singai PararasasegaramPuviraja Pandaram → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióHinduisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómonarca Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaAryacakravarti Modifica el valor a Wikidata
FillsPuviraja Pandaram Modifica el valor a Wikidata
PareSingai Pararasasegaram Modifica el valor a Wikidata

Cankili I (Tàmil: சங்கிலியன், nort 1565), també conegut com a Segarasasekaram, fou rei de la dinastia Aryacakravarti del regne de Jaffna al nord del que avui és Sri Lanka. Fou molt actiu en la resistència als colonialistes portuguesos.

Va heretar el seu tron via intrigues de palau en les que l'hereu aparent va morir sota circumstàncies misterioses. Va succeir al seu pare Singai Pararasasegaram. Al final va ser tret del poder per una revolta local que va dirigir al seu fill Puviraja Pandaram agafant llavors aquest el poder.

Biografia[modifica]

Cankilian Thoppu - Façana del palau que pertany al darrer rei Cankili II.[1]

El seu pare, Singai Pararasasegaram, va tenir dues mullers principals i un nombre de concubines. La seva primera muller, Rajalaksmi, va tenir dos fills, Singhabahu i Pandaram. La segona esposa de Singai Pararasasegaram fou Valliammal, amb la que va tenir a Paranirupasingham. La mare de Cankili va tenir a aquest i a una filla va anomenada Paravai. A base d'intrigues de palau, Cankili va poder ascendir al tron.

Govern[modifica]

Cankili es va resistir a contactar amb els portuguesos i fins i tot va massacrar 600 - 700 paraves catòlics a l'illa de Mannar que havien estat portats des de l'Índia a Mannar pels portuguesos per explotar les lucratives pesqueries de perles de la zona.

Va ser enderocat per una revolta local que va dirigir el seu fill Puviraja Pandaram, que va agafar el poder el 1561. Cankili va exercir el poder reial del 1519 fins a la seva mort dins 1565 quan Puviraja Pandaram es va proclamar rei, si bé els darrers quatre anys de manera nominal.[2][3]

Notes[modifica]

  1. Kunarasa, K., The Jaffna Dynasty, P4
  2. Kunarasa, K., The Jaffna Dynasty, p.82-84
  3. Gnanaprakasar, S., A critical history of Jaffna, p.113-117

Referències[modifica]

  • Kunarasa, K. The Jaffna Dynasty. Johor Bahru: Dynasty of Jaffna King’s Historical Society, 2003, p. 122. ISBN 955-8455-00-8. 
  • Gnanaprakasar, Swamy. A Critical History of Jaffna (review of Yalpana Vaipava Malai). Nova Delhi: Asian Educational Services, 2003, p. 122. ISBN 81-206-1686-3.