Caracal (Romania)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaCaracal
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 44° 06′ N, 24° 20′ E / 44.1°N,24.33°E / 44.1; 24.33
EstatRomania
JudețProvíncia d'Olt Modifica el valor a Wikidata
CapitalCaracal (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Caracal (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població27.403 (2021) Modifica el valor a Wikidata (380,6 hab./km²)
Geografia
Superfície72 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud95 m Modifica el valor a Wikidata
Organització política
• Mayor of Caracal (en) Tradueix Modifica el valor a WikidataIon Doldurea (en) Tradueix (2020–) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal235200 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Altres
Agermanament amb

Lloc webprimariacaracal.ro Modifica el valor a Wikidata


Caracal (pronunciació en romanès: [kaˈrakal]) és una ciutat del comtat d'Olt, Romania, situada a la històrica regió d'Oltènia, a les planes situades a la part baixa dels rius Jiu i Olt.

Les planes de la regió són ben conegudes per la seva especialitat agrícola en el cultiu de cereals i, al llarg dels segles, Caracal ha estat el centre comercial de la producció agrícola de la regió. Caracal té una població aproximada de 31.000 habitants i és la segona ciutat més gran de la regió.[1]

Etimologia[modifica]

Si bé els historiadors del segle xix pensaven que el nom de Caracal estava relacionat amb l'emperador romà Caracalla, l'etimologia acceptada actual és que el nom de la ciutat deriva de la llengua cumana kara kale que significa "fortalesa negra" [2] (kara, que significa "negre", i kal, ja sigui del turc kale, o de l'àrab qal'at, que significaven fortalesa).

Història[modifica]

Al final del segle xix i la primera meitat del segle xx, Caracal va experimentar un important creixement i la regió es va convertir en una de les regions agrícoles més importants de Romania. Caracal era la capital d'aquesta regió i seu del comtat de Romanați. La Segona Guerra Mundial i el règim comunista van portar canvis a aquesta regió i a la ciutat de Caracal. Durant la Segona Guerra Mundial es va situar un camp de concentració nazi a prop de la ciutat.[3] El govern comunista, que va desestablir el comtat de Romanați, va instituir plans d’industrialització i Caracal va experimentar un continu creixement econòmic mitjançant l'establiment de plantes industrials al sector de la indústria tèxtil.

La ciutat va experimentar canvis importants després que el règim de Nicolae Ceaușescu fou derrocat per la revolució de desembre de 1989, amb moltes fàbriques col·lapsades per l'èxit de l'economia de mercat.

Fills il·lustres[modifica]

Referències[modifica]

  1. Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: «Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune». Arxivat de l'original el 2016-01-18.
  2. I. A. Candrea, Elemente de toponimie cu privire specială la toponimia Olteniei, 1932-1933, Facultatea de litere și Filosofie din București, p. 24
  3. «Pinkas Hakehillot Romania: Vaslui». www.jewishgen.org. [Consulta: 25 setembre 2019].

Enllaços externs[modifica]