Casa Pau Turull

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Casa Pau Turull
Imatge
Dades
TipusEdifici residencial Modifica el valor a Wikidata
Part deMuralla romana de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteJoan Caballé i Fàbregas Modifica el valor a Wikidata
Construcció1878 Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura eclèctica Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativael Gòtic (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióFerran, 34 Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 22′ 55″ N, 2° 10′ 34″ E / 41.38181°N,2.17611°E / 41.38181; 2.17611
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC53284 Modifica el valor a Wikidata
Id. Barcelona625 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Propietat dePau Turull i Comadran Modifica el valor a Wikidata

La casa Pau Turull és un edifici situat al carrer de Ferran, 34 de Barcelona, catalogat com a bé cultural d'interès local.[1] És contemporani del veí Passatge del Crèdit, construït com aquest al solar de l'antic convent de l'Ensenyança.

Descripció[modifica]

Edifici d'habitatges format per soterrani, planta baixa, entresol i quatre pisos, amb una cinquena i sisena plantes enretirades de la façana. Destaca per la composició unitària de planta baixa i entresol, amb grans obertures amb bigues i pilars metàl·lics, amb baranes i reixes també de fosa; i pel portal principal, al centre de la façana, de dues plantes d'alçada, amb arc de mig punt i emmarcat per motllures de pedra i permòdols amb motius ornamentals. Cal destacar també la porta principal, feta de fusta i vidre amb enreixat artístic.[2]

La composició de la façana s'organitza amb un eix de simetria vertical central, que coincideix amb la posició de l'escala de veïns, amb obertures verticals superposades; són balcons amb llinda plana i llosa de pedra sobre cartel·les, amb volada que es redueix gradualment a les plantes superiors, tots amb barana de ferro i seguits a la planta primera. Al mateix temps, presenta elements que reforcen la composició horitzontal, com poden ser la cornisa i el fris i la imposta amb fris ornamentat a cada planta.[2]

El parament és d'estucat llis i amb especejament horitzontal a l'eix central i als extrems.[2]

Història[modifica]

El 1878, l'industrial sabadellenc Pau Turull i Comadran va encarregar-ne el projecte al mestre d'obres Joan Caballé i Fàbregas,[3] autor també de la casa Ferran Coll de la ronda de la Universitat (on es troba la botiga de Paviments Escofet)[4] i de la d'Agustí Rodés, a la cantonada dels carrers d'Aribau i de la Diputació.[5][6]

Actualment, l'edifici és propietat de la immobiliària Núñez i Navarro,[7] que el 2022 va iniciar les obres per a transformar-lo en hotel.[8]

Referències[modifica]

  1. «Casa Pablo Turull». Catàleg de Patrimoni. Ajuntament de Barcelona.
  2. 2,0 2,1 2,2 «Casa Pablo Turull». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Direcció General del Patrimoni Cultural.
  3. AMCB, Q127 Foment 416 H.
  4. «Paviments Escofet». Pobles de Catalunya. Guia del Patrimoni Històric i Artístic dels municipis catalans. Fundació per a la Difusió del Patrimoni Monumental Català.
  5. «Agustí Rodés. Aribau 20 xamfrà Diputació 209. Construir una casa en un solar». Q127 Comissió Quarta 1227/1880-1881. AMCB, 07-03-1881.
  6. Theros, Xavier «La casa Pau Turull». Diari Ara, 01-10-2017.
  7. «JOSEL SL». Infocif.
  8. Jorro, Ignasi «Núñez y Navarro proyecta un hotel a 120 metros del Ayuntamiento de Barcelona». Crónica Global, 21-07-2022 [Consulta: 17 maig 2023].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Casa Pau Turull
  • «Casa Pau Turull». Pobles de Catalunya. Guia del Patrimoni Històric i Artístic dels municipis catalans. Fundació per a la Difusió del Patrimoni Monumental Català.