Casa Ugalde

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Casa Ugalde
Imatge
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteJosep Antoni Coderch i de Sentmenat Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicracionalisme arquitectònic Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCaldes d'Estrac (Maresme) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 34′ 14″ N, 2° 31′ 23″ E / 41.570438°N,2.522972°E / 41.570438; 2.522972
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric
Codi BCIN1980-MH-EN Modifica el valor a Wikidata
Codi BICRI-51-0010901 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC21764 Modifica el valor a Wikidata

La Casa Ugalde és un habitatge unifamiliar de Caldes d'Estrac, declarat com a Bé Cultural d'Interès Nacional. Es tracta d'un edifici projectat l'any 1951 per l'arquitecte José Antonio Coderch de Sentmenat en col·laboració amb Manuel Valls i Verges. Va ser construït entre els anys 1951 i 1952 per encàrrec del senyor Eustaquio Ugalde.

És un habitatge unifamiliar aïllat de dues plantes, situat al carrer Torrenova, 16. Està edificat en un emplaçament amb vistes al mar i on destaca la voluntat d'emmarcament visual del paisatge des de les diferents estances de la casa, conjuntament amb el respecte per les visuals, per la conservació de la vegetació existent i per la integració en el territori. Tot això s'aconsegueix mitjançant tècniques constructives com, per exemple, els murs de pedra, els forjats de formigó armat, els paviments de ceràmica i l'arrebossat de calç.

Juntament amb la Casa Rozes de Roses, pot considerar-se una de les obres més rellevants de la producció arquitectònica de Coderch i de l'arquitectura d'aquest període a Catalunya. Destaquen les solucions formals, estructurals i ambientals que s'hi apliquen, i l'ús innovador de les tècniques constructives tradicionals. L'obra representa un mestratge, influència i avanç en la concepció dels projectes i de la construcció d'habitatges unifamiliars aïllats. La interrelació i el respecte envers el territori on s'implanta suposa la revalorització del mateix paisatge, i fan que l'edifici sigui considerat un exemple paradigmàtic d'integració al medi ambient.[1]

Referències[modifica]

  1. Introducció a l'arquitectura : conceptes fonamentals. Barcelona: Edicions de la Universitat Politècnica de Catalunya, 2000, p. 66. ISBN 8483014416. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Casa Ugalde