Casament

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Casament de principis del segle XX (1935), a Barcelona.

El casament és la cerimònia en què dues -i en algunes cultures o religions, més- persones es converteixen en un matrimoni. Habitualment, hom es casa per l'església, mesquita, sinagoga o temple que té potestat d'oficiar un casament; o per l'estat, cas en el qual s'anomena un casament "civil".

Al casament és imprescindible la presència d'un o més agents d'autoritat, religosa o civil, que oficia el cerimoni i entra els noms dels casats al registre; i dos o més testimonis del casament. És habitual, però no essencial, convidar les famílies dels que es casen.

Casaments homosexuals[modifica | modifica el codi]

Article principal: Matrimoni homosexual

Fins al 2005, els ciutadans espanyols del mateix sexe no podien casar-se. A França, es va legalitzar el 2013, després de manifestacions multitudinàries d'oposició, liderades per moviments catòlics i d'extrema dreta. És legal al Canadà, a alguns dels estats dels EUA (a 2010: Connecticut, Washington DC, Iowa, Massachusetts, New Hampshire i Vermont, i entre la tribu coquille d'Oregon), i a Grenlàndia, Bèlgica, Països Baixos, Noruega, Portugal, Sud-àfrica i Islàndia. En altres països, com el Regne Unit i Suècia, existeix la figura de la unió civil.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]